احتمالا تاکنون در شبکههای اجتماعی و رسانههای دیگر دیده یا شنیدهاید که ادعا میشود نوعی ارتودنسی در ایران وجود دارد که کاملاً نامرئی و پشت دندانها است. همچنین ادعا میشود این ارتودنسی هزینه خوبی دارد و در کمترین زمان دندانها را صاف، تراز و منظم میکند. چیزهایی که دیده و شنیدهاید و ادعا میشود، درباره نوعی سیستم ارتودنسی به نام لینگوال است. ما در این مقاله شما را با 0 تا 100 ارتودنسی لینگوال آشنا میکنیم و در انتها به شما میگوییم چرا پیرامون این سیستم ارتودنسی در ایران حواشی زیادی وجود دارد و اصلاً وضعیت کنونی این روش در ایران چگونه است.
اول اجازه دهید درباره واژه لینگوال یا (Lingual) صحبت کنیم. لینگوال چندین معنای بسیار مرتبط با “زبان” دارد. این واژه تقریباً یعنی “توسط زبان”، “مربوط به زبان”، “مرتبط با زبان” و “در کنار زبان”. (دیکشنری کمبریج)
مثلاً ما در داخل دهان، عصبی داریم به اسم عصب لینگوال، که مسئول عصبدهی به بخشهای مختلف دهان از جمله کف دهان و طرفین زبان است. خلاصه چون این عصب ارتباطی به زبان دارد و در کنار زبان است با این نام شناخته میشود.
ارتودنسی لینگوال هم دقیقاً چنین معنا و مفهومی را منعکس میکند. یعنی بریس ارتودنسی (شامل براکت، سیم و سایر اجزاء آن) نزدیک به زبان هستند، در مجاورت زبان و با آن در ارتباط هستند.
و همانطور که در تصویر زیر میبینید، براکتها در این نوع ارتودنسی، به جای اینکه مانند ارتودنسی ثابت معمولی به جلوی دندانها متصل باشند، به پشت دندانها وصل میشوند و در نتیجه در مجاورت زبانند. به همین علت به این نوع سیستم در اصطلاح، ارتودنسی لینگوال یا زبانی یا حتی پشت دندانی هم گفته میشود.
به جز اینکه در ارتودنسی لینگوال ما دستگاهها را به پشت دندانها متصل میکنیم (و خب این نوعی خاصیت نامرئی بودن به سیستم لینگوال میدهد)، دست کم 4 تفاوت دیگر بین ارتودنسی زبانی با ارتودنسی معمولی وجود دارد:
ارتودنسی لینگوال، به معنای واقعی کلمه، نوعی “ارتودنسی نامرئی” است. که دستگاههای ارتودنسی در آن، به هیچ عنوان قابل مشاهده نیستند. بنابراین این روش برای افرادی که میخواهند دوره درمان بدون حاشیهای داشته باشند و در عین اینکه نتایج خوبی کسب میکنند، کسی متوجه درمانشان نشود، گزینه بسیار مناسبی است.
ولی به صورت ویژه این روش، بیشتر برای افراد بزرگسال شاغل که مشکل متوسط تا شدید دارند و دوست ندارند کسی متوجه درمانشان شود مناسب است.
مطابق مطالعاتی که در سال 2016 انجام شده، تمام بیمارانی که با کمک ارتودنسی زبانی یا پشت دندانی ارتودنسی کردهاند نتایج قابل قبولی داشته و درمان خوبی را پشت سر گذاشتهاند. و در کل، هم بیماران و هم متخصصان ارتودنسی این درمان را مناسب ارزیابی کردهاند. با این حال، این روش برای هر کسی مناسب نیست و قرار نیست همیشه و در هر شرایط به بیماران توصیه شود. کما اینکه تا امروز ما آن را برای بیماران خود توصیه نکرده ایم.
به عنوان مثال، اگر شما یکی از شرایط زیر را داشته باشید، درمان با ارتودنسی لینگوال به شما توصیه نمیشود:
بیمارانی که تحت درمان با ارتودنسی زبانی هستند بسته به نوع و شدت مشکلی که دارند معمولاً بین 18 تا 12 ماه طول میکشد تا دندانهایشان تراز، صاف و منظم شوند. که البته ممکن است طول دوره درمان و مدت زمان ارتودنسی با این روش نزدیک به 1 سال هم باشد.
چون هنوز در ایران آنطور که باید و شاید این سیستم ارتودنسی جا افتاده نیست و پیش نیازهای آن نیز فراهم نشده، معمولا جایی هزینه ارتودنسی لینگوال را درج نمیکنند. اما درباره هزینه ارتودنسی زبانی همین را بدانید که به دلیل پیچیدگی در باند یا اتصال دستگاه به پشت دندانها و همچنین مسیر متفاوت درمان، مبلغی که توسط متخصص دریافت میشود بیشتر از هزینه ارتودنسی معمولی است.
برای اطلاع از تعرفه ها و هزینه ارتودنسی دندان در سال 1400 و اینکه هزینهها در نهایت چطور محاسبه میشود روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
بهتر است به جای توضیحات بیشتر، ویدئوی زیر را مشاهده کنید. در این ویدئو مراحل نصب سیستم ارتودنسی لینگوال به طور کامل به تصویر کشیده شده است.
باز هم برگردیم به مقدمه همین مقاله. و اینکه درباره این روش در ایران، یا اغراق زیاد شده و یا هرچه گفته شده، بیشتر جنبه جذب مراجع و تبلیغاتی دارد. با اینکه سیستم لینگوال سالهای زیادی است که ابداع شده (از سال 1970) و در سال های 2000 به اینور بیشتر شناخته شده و مشهور است، اما در ایران هنوز به صورت تخصصی این نوع ارتودنسی انجام نمیشود.
تمام آنچه که درباره اوصاف معجزهآسا و خارقالعاده این روش گفته میشود، درست است. اما همه اینها، زمانی است که حداقلها یا پیشنیازهای درمان ارتودنسی لینگوال در ایران وجود داشته باشد. که متاسفانه تا این لحظه، نه از نظر آکادمیکی و نه از نظر لابراتواری، زمینههای انجام درمان لینگوال فراهم نشده است و نباید گول تبلیغات انجام این روش با بهترین نتایج در ایران را خورد.
بنابراین توصیه ما به افرادی که درباره این روش کنجکاو هستند (و دوست دارند درمان با این روش را تجربه کنند) این است که فعلاً از خیر ارتودنسی لینگوال در ایران بگذرند. و درباره روشهای نامرئی و جایگزین لینگوال (مانند ارتودنسی با الاینرها یا تراز کنندههای ارتودنسی متحرک، یا ارتودنسی سرامیکی) فکر کنند که تقریبا همان کارایی سیستم لینگوال را دارند. این روش های هم به صورت لابراتواری و هم عملی در ایران به خوبی انجام می شوند.
دیدگاه ها
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر داودیان است. © 1403
[…] دلیل قرار داشتن براکت ها در سطح پشتی دندان ها با عنوان ارتودنسی لینگوال در جمعیت بیماران شهرت داشته و متاسفانه به دلیل اعمال […]