همه-چیز-درباره-ارتودنسی-متحرک-1

2024-06-11

گاهی اوقات برای اصلاح و بهبود موقعیت دندان‌ها از دستگاه‌هایی استفاده می‌شود که قابل جابجا شدن هستند، یعنی وسایل ارتودنسی به دندان چسپانده نشده و بیمار زمانی که می‌خواهد غذا بخورد و یا مسواک بزند آن‌ها را بر می‌دارد.

این دستگاه‌ها برخلاف دستگاه‌های ارتودنسی ثابت، که از ابتدا تا انتهای دوره درمان به دندان‌ها می‌چسپند، قرار نیست همیشه به دندان متصل باشند؛ بلکه بیمار می‌تواند آن‌ها را در موقعیت‌های خاصی بردارد و دوباره بدون کمک متخصص ارتودنسی در جایش قرار دهد. به استفاده از این دستگاه‌ها در اصطلاح دندانپزشکی، ارتودنسی متحرک گفته می‌شود.

فیلم ارتودنسی متحرک

بعضا قابلیت‌هایی در درمان ارتودنسی متحرک وجود دارد که ارتودنسی ثابت قادر به انجام آن‌ها نیست.

نقل قول دکتر داودیان متخصص ارتودنسی درباره ارتودنسی متحرک

کاربردهای پلاک متحرک ارتودنسی

کاربرد ارتودنسی متحرک
اینفوگرافیک کاربردهای ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک یا به عبارت دقیق‌تر پلاک‌های متحرک ارتودنسی، کاربردهای مختلفی دارند که در ادامه ذکر شده است. برخی از این کاربردها مختص ارتودنسی متحرک بوده و با هیچ یک از دیگر وسایل ارتودنسی قابل انجام نیست.

بنابراین نقش پلاک متحرک ارتودنسی در بسیاری از شرایط همانند اصلاح رشد فک در سنین کودکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. از جمله کاربرهای ارتودنسی متحرک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • > حفظ فضا برای رویش دندان دائمی: استفاده از فضانگهدار بعد از افتادن زود هنگام دندان شیری جهت حفظ فضای کافی برای رویش دندان دائمی
  • > اصلاح رشد و ناهنجاری فکی: استفاده از دستگاه‌های متحرک ارتودنسی برای اصلاح ناهنجاری فکی در کودکی
  • > مرتب کردن دندان‌ها: حرکت دادن دندان‌ها و مرتب کردن آن‎‌ها در صورت نامرتبی خفیف دندانی
  • > حفظ نتیجه ارتودنسی: استفاده از ریتینر (نگهدارنده) متحرک برای ثبات نتیجه ارتودنسی و نظم دندان‌ها

انواع پلاک ارتودنسی متحرک

ما در ارتودنسی از تجهیزات و وسایل مختلفی جهت اصلاح نامنظمی‌های دندانی و فکی استفاده می‌کنیم. این تجهیزات که غالباً با نام “دستگاه ارتودنسی” نیز شناخته می‌شوند می‌توانند ثابت یا متحرک، نامرئی یا مرئی باشند. ما در این صفحه، به بررسی کامل دستگاه‌های متحرک که به استفاده از آن‌ها ارتودنسی متحرک گفته می‌شود خواهیم پرداخت.

تعداد دستگاه‌هایی که متحرک هستند زیاد است و ما در این مقاله تنها مهم‌ترین‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم. اجازه دهید با الاینر ارتودنسی، پلاک شفاف ارتودنسی یا پلاک دندانی شروع کنیم که مهم‌ترین دستگاه متحرک ارتودنسی دندان هستند و به استفاده از آن ها پلاک گذاری دندان هم گفته می‌شود.

فضانگهدارنده متحرک برای حفظ فضای رویش دندان دائمی

همانطور که می‌دانید وظیفه اصلی دندان‌های شیری حفظ فضای کافی برای رشد دندان‌های دائمی است. در صورتی که یک یا چند دندان شیری زودتر از موعد بیفتند، ممکن است دندان‌های دیگر حرکت کرده و در نتیجه فضای لازم برای رشد دندان دائمی را از بین ببرند.

در چنین مواقعی لازم است که با مراجعه به متخصص ارتودنسی، پلاکی با نام فضانگهدار برای کودک ساخته شود. فضانگهدارنده متحرک مشابه پلاک نگهدارنده (ریتینر) متحرک است با این تفاوت که در محل دندان‌های شیری افتاده، دندان‌های مصنوعی پلاستیکی قرار داده می‌شود و در فضاهایی که دارای دندان است، فضای خالی وجود دارد.

معمولاً از فضانگهدارنده متحرک برای فضاهای مشخصی استفاده می‌شود و برای دندان‌های آسیاب عقبی که فشار زیادی را تحمل می‌کنند، توصیه نمی‌شود.

پلاک فضانگهدار متحرک
فضانگهدارنده متحرک

ارتودنسی متحرک نامرئی (ارتودنسی متحرک شفاف)
ارتودنسی متحرک نامرئی (الاینر شفاف)

پلاک متحرک نامرئی (الاینر یا اینویزیلاین) برای درمان نامرتبی دندانی

در برخی از شرایط به دلیل تشخیص ارتودنتیست امکان استفاده از روش درمانی ارتودنسی متحرک پنهان هست،

در این روش از پلاکت های شفاف و هم رنگ دندان که در شرایط همانند مابقی روش ها قابل تشخیص نیستند، جنس این براکت ها از سرامیک و پلاستیک بوده و به راحتی قابل شستشو هستند، به دلیل اینکه قالب همرنگ دندان های بیمار است از زیبایی و ظرافت خاصی برخوردار است.

الاینر یا پلاک ارتودنسی نوعی قالب دندانی شفاف از جنس پلاستیک‌های مرغوب است که روی دندان‌ها سوار می‌شود و به مرور زمان به صاف و منظم شدن آن‌ها کمک می‌کند. به استفاده از این دستگاه‌ها در اصطلاح، “ارتودنسی بدون سیم” یا پلاک گذاری دندان هم گفته می‌شود. (اغلب زمانی که از ارتودنسی نامرئی صحبت می‌شود منظور همین الاینر یا پلاک ارتودنسی است.) این پلاک به دو قسمت مختلف تقسیم میشوند که عبارت اند از:

  1. پلاک متحرک فک بالا
  2. پلاک متحرک ارتودنسی فک پایین

برای شروع این ارتودنسی، ابتدا از دندان‌ها و فک بیمار اسکن گرفته می‌شود و بر حسب نوع ناهنجاری و شدت آن، تعدادی پلاک شفاف و متحرک به صورت اختصاصی برای بیمار ساخته می‌شود. مثلا ممکن است 20 عدد از این پلاک‌ها برای بیمار ساخته شود.

هر پلاک قادر است دندان‌ها را به مقدار بسیار کمی تغییر موقعیت داده و صاف کند. پس از اینکه کارش انجام شد، دیگر کابرد ندارد و باید تعویض شود. سپس پلاک بعدی استفاده می‌شود تا در نهایت با آخرین پلاک ارتودنسی، دندان‌ها کاملا صاف می‌شوند. هر پلاک بین 2 تا 3 هفته باید به جز در موقع خوردن و مسواک زدن استفاده شود.

پلاک متحرک فعال برای درمان نامرتبی دندانی

یکی از انواع بریس‌های ارتودنسی متحرک که می‌تواند سبب حرکت و جابه‌جایی دندان نیز شود، پلاک متحرک فعال است که جزء کوچک و البته مهمی جهت این جابه‌جایی دارد؛ به عنوان مثال از انواع پلاک‌های متحرک فعال می‌توان به Z spring اشاره کرد. این جزء در پشت دندانی که قرار است حرکت کرده و از عقب به جلو رانده شود قرار می‌گیرد. به این ترتیب می‌توان با استفاده از این پلاک متحرک برخی از حرکات و جابه‌جایی‌های جزئی نیز در دندان‌ها ایجاد نمود.

پلاک ارتودنسی متحرک فعال برای جابه‌جایی دندان (z spring)
پلاک ارتودنسی متحرک فعال برای جابه‌جایی دندان

پلاک نگهدارنده متحرک برای بعد از اتمام درمان

همیشه پس از اتمام دوره درمان ارتودنسی از ریتینرها استفاده می‌شود. ریتنیر یا نگهدارنده دستگاه‌هایی هستند که نتایج ارتودنسی را حفظ می‌کنند. آن‌ها تا مدتی پس از درمان استفاده می‌شوند و مانع از کج شدن دوباره دندان‌ها یا بازگشت ارتودنسی می‌شوند.

نگهدارنده ارتودنسی در دو شکل ثابت و متحرک وجود دارد. ما نگهدارنده‌هایی که متحرک هستند را جزء دستگاه‌های خانواده دستگاه های متحرک قرار می‌دهیم. دو نمونه از این نگهدارنده‌ها، نگهدارنده هاولی و نگهدارنده شفاف هستند. در این بخش به صورت اختصاصی به نگهدارنده متحرک پرداخته می‌شود. ریتینر متحرک نیز نوعی پلاک متحرک می‌باشند لذا تمامی نکات مربوط به استفاده از پلاک‌های متحرک در مورد آنها صادق است. این دستگاه‌ها باید به استثناء وعده‌های غذایی اصلی و مواقع مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، به طور تمام وقت تا حداقل یکسال و پس از آن به مدت یک سال دیگر فقط شب‌ها استفاده گردند.

بسیار هستند بیمارانی که به رغم درمان ارتودنسی متحرک و صَرف وقت و هزینه زیاد، به دلیل عدم استفاده صحیح از پلاک‌های ریتینر، مجدداً دچار برگشت نامرتبی دندان‌ها شده و چاره‌ای جز ارتودنسی دوباره ندارند. این در حالی است که دندان‌ها نمی‌توانند نیروهای ارتودنسی را بیش از مدت معینی تحمل کنند و ممکن است با ارتودنسی مجدد، ریسک عوارضی نظیر تحلیل ریشه، تحلیل لثه و پوسیدگی دندان ها افزایش یابد.

فیس ماسک ارتودنسی چیست؟

اگر از ریتینر ارتودنسی استفاده نشود، پس از مدتی دوباره دندان‌ها تغییر موقعیت داده و کج می‌شوند (البته نه مانند سابق). بنابراین هر بیماری باید پس از ارتودنسی ثابت و متحرک حتماً ریتینر استفاده کند.

نگهدارنده متحرک ارتودنسی (ریتینر متحرک) هاولی
نگهدارنده متحرک ارتودنسی هاولی

نگهدارنده هاولی

نگهدارنده هاولی (HAWLEY) بعد از پلاک ارتودنسی یکی از مهم‌ترین دستگاه‌های ارتودنسی متحرک است که از دهه 1920 وجود دارد و امروزه هنوز هم یکی از متداول‌ترین نگهدارنده‌ها برای دندان‌های فوقانی است. این نگهدارنده از نوعی سیم و پلاستیکِ قابل خمش ساخته شده است.

هاولی می‌تواند حین درمان ارتودنسی زمانی که بیمار نیاز به ترمیم دندان دارد استفاده شود و یا اینکه تنها پس از درمان مورد استفاده قرار بگیرد. مزیتی که ریتینر هاولی دارد این است که متخصص ارتودنسی می‌تواند در صورت نیاز سیم‌های ریتینر را به منظور تغییرات جزئی دندان‌ها بعد از اتمام ارتودنسی فعال کرده و از تغییرات ناخواسته دندان‌ها جلوگیری کند.

نگهدارنده راپ راوند

نوع دیگری از نگهدارنده‌های متحرک، نگهدارنده هاولی راپ راوند (Wrap around Hawley retainer) وجود دارد که کمان سیمی آن دندان‌های عقبی یک سمت را به سمت دیگر متصل می‌کند. در این نوع از نگهدارنده‌های متحرک، هیچ سیمی از روی سطح جونده دندان‌ها عبور نمی‌کند. معمولاً کاربرد مهم این نوع ریتینر برای افرادی است که در حین ارتودنسی، دندان کشیده‌اند.

نگهدارنده متحرک ارتودنسی راپ راوند هاولی
نگهدارنده متحرک ارتودنسی راپ راوند هاولی
نگهدارنده متحرک (ریتینر متحرک) نامرئی
نگهدارنده متحرک شفاف

نگهدارنده شفاف ارتودنسی

این نگهدارنده دقیقاً شبیه به الاینر است و به صورت مشابه، پلاک ارتودنسی خوانده می‌شود. اما تفاوت زیادی با پلاک‌هایی که حین درمان بکار می‌روند دارد. نگهدارنده متحرک SX برعکس الاینرها که به صورت سِری ساخته می‌شوند، تنها یک عدد است و باید در طول شبانه روز به مدت 22 ساعت استفاده شود. این نوع ریتینر متحرک نسبت به نگهدارنده هاولی و یا هاولی راپ راوند، از سیمی تشکیل نشده است و زیبایی بیشتری دارد. با این وجود نسبت به ریتینر هاولی شکننده‌تر و حساس‌تر است.


پلاک متحرک برای اصلاح ناهنجاری فکی

ارتودنسی همواره بهترین درمان برای مشکلات و نامرتبی‌های دندانی است. با این وجود در در بسیاری از موارد ارتودنسی برای اصلاح ناهنجاری‌های فکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع مشکلات و ناهنجاری‌های فکی بر اثر رشد نامناسب و یا کند یکی از فک‌ها بروز خواهد کرد. به این مشکلات اصطلاحاً مشکلات ارتوپدی فک نیز اطلاق می‌شود و به درمان آن با ارتودنسی نیز ارتودنسی ارتوپدی اطلاق می‌شود. در ادامه انواع دستگاه‌های ارتودنسی متحرک برای اصلاح ناهنجاری‌های فکی به طور کامل شرح داده شده است.

دستگاه فانکشنال

دستگاه فانکشنال علاوه بر اصلاح نامرتبی دندان‌ها، مخصوصاً بر روی اصلاح رشد فک‌ها نیز بسیار موثر است. در واقع از دستگاه فانکشنال برای درمان ناهنجاری‌های کلاس || و کلاس ||| استفاده می‌شود. دستگاه فانکشنال در دو نوع ثابت و متحرک به کار برده می‌شود. دستگاه فانکشنال متحرک کاربرد بیشتری داشته و استفاده از آن نیز برای بیمار آسان‌تر خواهد بود. استفاده از ارتودنسی فانکشنال متحرک نیاز به همکاری بیشتر بیمار داشته و رعایت بهداشت آن نیز از نوع ثابت بسیار ساده‌تر است. استفاده از فیس ماسک همانند سایر ابزار ارتودنسی ارتوپدی، در دوران کودکی و سنین رشد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ارتودنسی متحرک دستگاه فانکشنال
دستگاه فانکشنال: دستگاه ارتودنسی متحرک
دستگاه ارتودنسی متحرک فیس ماسک
فیس ماسک: دستگاه ارتودنسی متحرک خارج دهانی

فیس ماسک

فیس ماسک نیز همانند دستگاه فانکشنال، از جمله ابزار ارتودنسی ارتوپدیک است. از فیس ماسک به عنوان یک ابزار ارتودنسی متحرک خارج دهانی برای درمان ناهنجاری عقب بودن فک بالا یک جلو بودن فک پایین استفاده می‌شود. با استفاده از فیس ماسک در سنین رشد (8 تا 13 سالگی)، به خوبی می‌توان فک پایین را به عقب و فک بالا را به سمت جلو هدایت کرد تا تعادل فک بالا و پایین نسبت به هم برقرار شود.

هدگیر

هدگیرها از جمله لوازم عملکردی و جزء دستگاه‌های ارتودنسی متحرک هستند. این دستگاه‌ها به اصلاح اختلاف رشد در فک کودکان کمک می‌کنند و غالباً برای اصلاح اوربایت شدید استفاده می شوند. هدگیر با فشار آوردن بر روی دندان های فوقانی و فک باعث می‌شود دندان‌ها در موقعیت خود قرار بگیرند یا به حرکت آن‌ها به موقعیت‌های بهتر کمک کند. معمولاً بیشتر از هدگیر سرویکال (گردنی) استفاده می‌شود.

هدگیر ارتودنسی متحرک
هدگیر: دستگاه خارج دهانی و متحرک ارتودنسی

قبل و بعد ارتودنسی متحرک برای فک پایین
قبل و بعد ارتودنسی متحرک برای فک پایین توسط دکتر داودیان

ارتودنسی متحرک فک پایین

معمولاً منظور از ارتودنسی متحرک فک پایین، دستگاه ارتودنسی متحرک است که برای اصلاح رشد فک پایین در دوران کودکی استفاده می‌شود. مهمترین این دستگاه‌ها، دستگاه فانکشنال است که برای درمان ناهنجاری کلاس دو یا عقب بودن فک پایین به کار گرفته می‌شود. در این ناهنجاری که فک پایین بیمار کوچک و فک بالا بزرگتر است، از یک دستگاه همترازی فک متحرک جهت متناسب کردن دو فک نسب به هم و برطرف کردن مشکلات بزرگ و کوچکی استفاده می‌شود.


با وجود اینکه ارتودنسی متحرک برای نامرتبی دندانی، در موارد محدودی قابل استفاده است ولی مهم‌ترین مزیت آن نسبت به ارتودنسی ثابت، بهداشت آن است.

نقل قول دکتر داودیان درباره مزایای ارتودنسی متحرک

مزایای ارتودنسی متحرک

در مقوله مقایسه ارتودنسی ثابت و متحرک می‌توان از دو جنبه این موضوع را بررسی کرد: مقایسه ارتودنسی ثابت و متحرک در طول درمان نامرتبی‌های دندانی و مقایسه نگهدارنده ثابت و متحرک بعد از اتمام درمان ارتودنسی. دقت داشته باشید همانطور که قبلتر نیز گفته شد، سایر کاربردهای پلاک متحرک (مانند اصلاح رشد فک با دستگاه‌های خارج دهانی) تنها توسط همین نوع ارتودنسی قابل پیاده‌سازی است و اصلاً ارتودنسی ثابت برای این اهداف ساخته نشده است، بنابراین هیچ مقایسه‌ای در این مورد مطرح نخواهد شد.

به طور خلاصه می‌توان مزایای ارتودنسی متحرک را در موارد خلاصه نمود:

  • > چون قابل جایجایی است، راحتی بیشتری به همراه دارد.
  • > برای بیمارانی که در سنین رشد هستند گزینه بسیار مناسبی هستند و می‌توان در موارد تغییر شکل اسکلت در بیماران (در دوره رشد)، از وسایل متحرک برای هدایت رشد استفاده کرد.
  • > مشکلات جزئی تا متوسط را به راحتی اصلاح و برطرف می‌کند.
  • > به رشد بهتر استخوان فک کمک کرده و در واقع رشد استخوان را هدایت می‌کند.
  • > در درمان برخی از ناهنجاری‌ها، اعمال نیرو یا فشار زیاد به دندان و فک می‌تواند مضر باشد و هرچه حرکت دندان‌ها و فک آهسته‌تر و حساب شده‌تر باشد برای بیمار بهتر است؛ زیرا در این صورت بازسازی استخوان به دنبال حرکت دندان بهتر و ایمن‌تر انجام می‌شود. در این موارد پلاک ارتودنسی متحرک بسیار موثر خواهد بود.
  • مدت زمان آماده سازی، نصب و جلسات ویزیت بیمارانی که ارتودنسی متحرک دارند در مقایسه با بیمارانی که ارتودنسی ثابت دارند کوتاه‌تر است.
  • هزینه ارتودنسی متحرک به مراتب کمتر از روش‌های دیگر است
  • توسط اغلب متخصصان ارتودنسی در کشور انجام داده می‌شود.
  • بیمار می‌تواند در موقعیت‌های حساس اجتماعی (مراسم‌ها، دورهمی‌ها و ..) دستگاه‌های متحرک را بدون آنکه مشکل خاصی پیش بیاید برای مدت کوتاهی بردارد.
ارتودنسی ثابت

مقایسه ارتودنسی متحرک و ثابت برای درمان نامرتبی دندانی

ارتودنسی ثابتارتودنسی متحرک
روش درمانبه صورت ثابت بر روی دندان‌هاقابل جابه‌جایی و برداشتن از روی دندان‌ها
طول درمانمتغیر با توجه به شدت و نوع ناهنجاریمتغیر با توجه به شدت و نوع ناهنجاری
بهداشت ارتودنسیمشکلآسان
همکاری بیمارکمتربیشتر
شدت نامرتبی دندانخفیف تا شدیدخفیف
سن بیماراز کودکی تا بزرگسالیاز کودکی تا بزرگسالی
هزینه درمانبیشترکمتر

به طور کلی این نوع ارتودنسی نیازمند همکاری بیشتر از سوی بیمار است تا در زمان مناسب و به صورت مستمر از پلاک متحرک ارتودنسی استفاده کند؛ در صورتی که از آنجا که ارتودنسی ثابت در کل دوره درمان بر روی دندان‌ها چسبانده شده است به جز مسئله رعایت بهداشت، همکاری خاصی نیاز ندارد.

در سنین کودکی به دلیل وجود ترکیبی از دندان‌های شیری و دائمی و نیز رشد فک‌ها، کاربرد و تأثیر ارتودنسی متحرک بیشتر از ارتودنسی ثابت است. با این وجود در صورت وجود نامرتبی‌های خفیف دندانی در بزرگسالی همچنان می‌توان از ارتودنسی متحرک (الاینرها) استفاده کرد.

مقایسه پلاک نگهدارنده متحرک و ثابت ارتودنسی

ارتودنسی ثابتارتودنسی متحرک
روش استفادهبه صورت ثابت بر روی دندان‌هاقابل جابه‌جایی و برداشتن از روی دندان‌ها
بهداشت ارتودنسیمشکلآسان
همکاری بیمارکمتربیشتر
مقاومت و دوامزیادکم
تأثیر بر تکلمکمتربیشتر
هزینه ریتینربیشترکمتر

معایب ارتودنسی متحرک چیست؟

  • > دستگاه‌های متحرک (مخصوصاً پلاک ارتودنسی) ممکن است در روزهای اول به راحتی جابجا شود و یا در اثر استفاده نامناسب شل شده که نیاز به جایگزینی دارد.
  • ممکن است بیمار دچار ترشح بیش از حد بزاق دهان شود که این مورد نیز در همان روزهای ابتدایی بر طرف خواهد شد و مورد نگران کننده‌ای نیست.
  • > با این روش ارتودنسی فقط حرکات محدود دندان امکان پذیر است زیرا نیروی وارده به دندان‌ها محدود و اندک است. حرکاتی که به نیرو بیشتری نیاز دارند به دستگاه ارتودنسی ثابت نیاز دارند. بنابراین مشکلات شدید ارتودنسی را نمی‌شود با پلاک ارتودنسی برطرف کرد.
  • > برای حرکت دندان در جهات مختلف مناسب نیستند.
  • > کیفیت ساخت دستگاه‌های متحرک در ایران چندان بالا نیست.
  • > ممکن است گفتار را تحت تاثیر قرار دهد (مخصوصاً روزهای اول).
  • > از آنجا که تحمل دستگاه‌های متحرک برای فک پایین دشوار است معمولاً برای فک بالا استفاده می‌شود.
  • > برای افرادی که فراموش کار هستند استفاده از ارتودنسی متحرک توصیه نمی‌شود.
  • > امکان آسیب دیدن و شکسته شدن‌ پلاک متحرک بالا است.

مدت زمان ارتودنسی متحرک

مدت زمان استفاده از پلاک متحرک ارتودنسی در ابتدا به هدف از استفاده آن و نیز شدت ناهنجاری بستگی دارد و نمی‌توان مدت زمان دقیقی برای آن تعیین کرد. در مواردی که برای درمان نامرتبی‌های خفیف دندانی از آن استفاده می‌شود، گاهاً طول درمان ارتودنسی متحرک در حد چند ماه خواهد بود. از سویی دیگر در صورت استفاده از پلاک متحرک برای اصلاح رشد فک از چند ماه تا چند سال ممکن است طول درمان ادامه داشته باشد. در ویدیوی زیر دکتر داودیان متخصص ارتودنسی درباره مدت زمان استفاده ارتودنسی متحرک در شرایط مختلف توضیح داده‌اند.


هزینه ارتودنسی متحرک

با توجه به اینکه ارتودنسی متحرک، انواع و کاربردهای مختلفی دارد، لازم است در ابتدا نوع دستگاه مورد نیاز بیمار توسط متخصص ارتودنسی تعیین گردد. در واقع ابتدا مشخص می‌شود که بیمار برای کدام مرحله از درمان خود از جمله اصلاح رشد فک در کودکی، درمان نامرتبی دندانی و یا حتی تثبیت نتیجه درمان بعد از اتمام ارتودنسی به پلاک ارتودنسی نیاز دارد. برای اطلاعات دقیق‌تر درباره هزینه ارتودنسی در سال 1403 و عوامل تأثیرگذار بر آن، مطلب مرتبط با آن را مطالعه نمایید.


سوالات متداول ارتودنسی متحرک

  1. ارتودنسی متحرک بهتر است یا ارتودنسی ثابت؟

    در پاسخ باید گفت هردوی این روش‌ها دارای مزایا و معایب خود هستند و برای هر فرد مطابق با نوع بیماری و شدت ناهنجاری نوع ارتودنسی مناسب توسط متخصص ارتودنسی مشخص می‌شود. در نتیجه با توجه به ویژگی‌ها و کاربردهای اختصاصی ارتودنسی متحرک و ثابت نمی‌توان به طور قطعی گفت که کدام روش بهترین نوع درمان است.

  2. آیا ارتودنسی متحرک درد دارد؟

    این نوع ارتودنسی می‌تواند در سه تا پنج روز اول قبل از اینکه دهان و عضلات دهان و دندان به آن عادت کنند آزار دهنده باشد و مشکلات جزیی همچون جمع شدن آب در دهان یا مشکل تکلم داشته باشد.
    برای کمتر کردن درد ارتودنسی می‌توان از مسکن‌ برای تسکین درد استفاده کرد. در صورت استمرار درد بیمار در زمان استفاده از ارتودنسی متحرک لازم است حتماً با متخصص ارتودنسی مشورت کند. توجه کنید که مشکلات گفته شده به صورت جزئی بوده و معمولا! بعد از گذشت یک هفته بر طرف خواهند شد.

  3. ارتودنسی متحرک برای چه دندان‌هایی مناسب است؟

    برای اصلاح ناهنجاری‌های رشدی فک در کودکی، نارمتبی‌های خفیف دندانی و حفظ نتیجه ارتودنسی بعد از پایان درمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  4. ارتودنسی متحرک برای کودکان امکان پذیر است؟

    بله، برای اینکه کودک بیش از حد اذیت نشود و نیز سن رشد بهترین سن درمان بسیاری از ناهنجاری‌های دندانی، فکی است، با توجه به نوع تشخیص ارتودنتیست می‌توان از روش درمانی ارتودنسی متحرک برای آن استفاده کرد.

  5. ارتودنسی متحرک تا چه سنی امکان پذیر است؟

    بهترین سن مناسب ارتودنسی متحرک بین 10 الی 12 سال است، ولی در سنین بالا تر نیز می‌توان به عنوان درمان مکمل و یا برای درمان نامرتبی دندانی خفیف از این روش استفاده کرد.

  6. مدت زمان درمان با پلاک متحرک چقدر است؟

    در حالی که مدت زمان درمان و رسیدن به نتایج، از یک شخص به شخص دیگر متفاوت است، اما انتظار می‌رود که از هفته 10 تا 12 درمان نتایج خود را نشان دهد.

  7. آیا پلاک ارتودنسی می تواند مشکل جلوزگی فک را برطرف کند؟

    بستگی به شدت جلوزدگی فک دارد. موارد خفیف را می‌توان با دستگاه‌های متحرک درمان کرد اما مشکلات شدید را تنها باید با ارتودنسی و جراحی فک بهبود بخشید.

  8. آیا بعد از ارتودنسی با پلاک متحرک باز هم باید از نگهدارنده استفاده کرد؟

    بله چه ارتودنسی ثابت باشد و چه متحرک، شما باید در هر صورت پس از اتمام درمان حتماً از نگهدارنده استفاده کنید تا نتیجه درمان ثابت باقی بماند.

  9. آیا با دستگاه‌های متحرک می‌توان غذا خورد؟

    خیر شما ابتدا باید پلاک متحرک ارتودنسی را در بیاورید و سپس غذا بخورید. خوردن غذا و نوشیدن با پلاک‌ها می‌تواند باعث آسیب رسیدن به آن‌ها شود.

  10. هزینه ارتودنسی متحرک بیشتر است یا ثابت؟

    هزینه درمان با دستگاه‌های متحرک یا اصطلاحاً پلاک گذاری دندان کمتر از دستگاه‌های ثابت است.

مشاوره حضوری ارتودنسی متحرک در شمال تهران

در صورتی که ساکن مناطق شمالی تهران همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک متخصص ارتودنسی برای مشاوره در شمال تهران را دارید، می‌توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کرده و مناسب‌ترین درمان با ارتودنسی متحرک را انجام دهید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه 3، واحد 11

کلینیک دکتر داودیان شریعتی مشاوره حضوری

مشاوره حضوری ارتودنسی متحرک در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، دکتر داودیان در غرب تهران نیز شعبه دیگری از کلینیک تخصصی ارتودنسی دارد و در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید، شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری و دریافت بهترین راه کارها و نیز انجام ارتودنسی متحرک به شعبه ستارخان کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کنید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه 3، واحد 11

کلینیک دکتر داودیان ستارخان مشاوره حضوری

دریافت نوبت

  • مثال: 09120001234

دیدگاه ها

45 پاسخ به “ارتودنسی متحرک چیست؟ مزایا، معایب و هزینه”

  1. ژیلا گفت:

    سلام جناب دکتر ببخشید میشه بگید ارتودنسی متحرک برای چه دندان هایی است

    • سلام ارتودنسی متحرک برای رفع نا مرتبی های دندانی کم ، معمولا برای کودکان و گاهی هم برای بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد .
      با سپاس
      دکتر داودیان
      متخصص ارتودنسی

  2. رامین عظیمی گفت:

    ارتودنسی متحرک قبل و بعد در گالری تصاویر شما موجود است؟

    • سلام
      باتوجه به اینکه ارتودنسی متحرک انواع متفاوتی دارد که باتوجه به شرایط بیمار انتخاب میشود لذا تصاویر قبل وبعد آن نیز متفاوت میباشد.برای مشاوره بهتر نیاز به مشاوره حضوری میباشد.
      باسپاس
      دکترداودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  3. رقیه رشیدپور گفت:

    جناب دکتر بی زحمت در رابطه با مراحل انجام ارتودنسی متحرک بیشتر مارو راهنمایی کنید.

    • سلام
      ارتودنسی متحرک نوعی ارتودنسی است که میتوانید آن را از دهان خود خارج کنید زیرا این دستگاه به دندانهای شما نچسبیده است وکاملا متناسب باسایز دهان شما طراحی شده است.
      باسپاس
      دکترداوودیان متخصص ارتودنسی در تهران

    • سلام
      اولین مرحله پس از انجام مشاوره وتشخیص نوع ناهنجاری توسط پزشک متخصص وانتخاب نوع درمان در مرحله ی اول قالبگیری انجام میشود.این نوع پلاک به صورت متحرک میباشد وشخص هنگام غذا خوردن ومسواک زدن پلاک را از دهان خارج میکند.
      باسپاس
      دکترداوودیان متخصص ارتودنسی درتهران

  4. علیرضا عزیزی گفت:

    سلام جناب دکتر ببخشید من یه مدت ارتودنسی متحرک میزاشتم برای عقب بودن فک پایین و جلو بودن فک جلو بعد از تمام شدن این مرحله بعد از دوسال بیا ثابت بزار که من نرفتم الان بعد از گذاشت چهار سال دوباره فک بالا پایین به حالت قبل برگشته این علت این چیه آیا من دوباره باید ارتودنسی متحرک بزارم؟

    • drdavoudian_orthodontist گفت:

      انجام ارتودنسی متحرک محدودیت سنی دارد خصوصا اگر برای درمان مشکل عقب بودن فک پایین انجام شود. بنابراین با متخصص ارتودنسی مشورت کنید تا با توجه به وضعیت فعلی دندان‌های شما درمان مناسب تعیین شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *