استفاده از سیم و براکت ارتودنسی مدت هاست که به عنوان یک روش درمانی مناسب برای رفع ناهنجاری های فک و دندان ها و همچنین زیباسازی آنها کاربرد دارد. اما متاسفانه در برخی موارد براکت ارتودنسی موجب ایجاد لک بر روی دندان ها شده و رنگ آنها را تغییر می دهد. ایجاد لک روی دندان بعد از انجام ارتودنسی دلایل مختلفی دارد و روش های درمانی نیز برایش وجود دارد که در این مقاله به آن می پردازیم.
به وجود آمدن لکه های رنگی روی دندان ها به دلیل استفاده از براکت ارتودنسی یکی از نگرانی های افرادی است که جهت زیباسازی دندان هایشان از این روش زیبایی استفاده می کنند. در بسیاری از موارد رنگ لکه های ایجاد شده روی دندان سفید بوده و ظاهر آنها گچی است. در برخی موارد نیز این لکه ها پر رنگ تر از رنگ دندان هستند و به رنگ های زرد، قهوه ای و حتی لکه های سیاه رنگ ظاهر می شوند که ظاهر بسیار ناخوشایندی را ایجاد می کنند و می توان از آنها به عنوان یکی از عوارض ارتودنسی دندان نام برد. هر چند ایجاد این لک ها ناراحت کننده است اما درمان می شوند و جای هیچ نگرانی برایش وجود ندارد.
بسیاری از افراد پس از اینکه براکت ارتودنسی را بر می دارند از وجود این لکه ها بر روی دندان های خود شوکه می شوند و به دنبال علت ایجاد این لکه ها هستند. در این زمینه لازم است بدانید به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت براکت ارتودنسی روی دندان و نرسیدن آب به مینای آن، پلاک روی دندان ایجاد شده و در واقع در این حالت دندان شروع به پوسیدن می کند. هر چند که ماده رزین بکار رفته برای چسباندن براکت ارتودنسی روی دندان ها نیز می تواند عامل مهم دیگری در ایجاد لک بر روی دندان باشد. بنابراین انتخاب نوع جنس رزین نیز تاثیر بسیاری در ایجاد لک دارد و اگر نوع آن مرغوب نباشد احتمال ایجاد لک روی دندان ها بیشتر می شود.
قطعا زمانی که برای ارتودنسی به پزشک متخصص مراجعه می کنید یکی از مهمترین کارهایی که پس از قرار دادن براکت ارتودنسی روی دندان های شما قرار می گیرد، رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مرتب است. بنابراین باید بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و به خوبی نخ دندان بکشید. اما اگر مسواک زدن دندان ها به خوبی انجام نشود و یا به طور منظم بهداشت دهان و دندان ها رعایت نشود امکان ایجاد لک بر روی دندان پس از ارتودنسی وجود خواهد داشت. استفاده از مواد شوینده نامناسب نیز می تواند نقش مهمی در ایجاد لکه بر روی دندان ها داشته باشد.
لازم است قبل از هرگونه ارتودنسی ابتدا لک و میزان پوسیدگی دندان ها توسط پزشک معالج مورد بررسی قرار بگیرد سپس در صورت نیاز تمامی دندان های پوسیده مورد درمان قرار بگیرند، چرا که مدت زمان درمان ناهنجاری های دندان ها و استفاده از براکت ارتودنسی زیاد بوده و اگر دندانی لک دارد و یا از قبل پوسیده باشد در طی این مدت می تواند به شدت آسیب دیده و فرد را اذیت کند. در صورت درمان لک و پوسیدگی ها قبل از ارتودنسی دندان ها در واقع زیرسازی بهتر برای انجام این کار می باشد و احتمال لک های ایجاد شده بعد از ارتودنسی تا حد چشمگیری کاهش می یابد.
اما در برخی موارد پس از تمامی اقدامات قبل از ارتودنسی دندان و در حین این عمل، باز هم احتمال ایجاد لک روی دندان ها وجود دارد. در این صورت متخصص ارتودنسی از فرد بیمار می خواهد 6 ماه برای از بین رفتن لکه ها صبر کند. در این صورت می توانید از روش های خانگی برای از بین بردن لک ها استفاده کنید. در این صورت می توانید از ژل سفید کننده دندان، خمیردندان های حاوی فلوراید و سفیدکننده، آب فراوان برای ترشح بیشتر بزاق دهان استفاده کنید. به علاوه اینکه سعی کنید از خوردن نوشابه، قهوه و چای پرهیز کرده و مواد خوراکی حاوی رنگ های مصنوعی مصرف نکنید. اما اگر این روش ها لک های ایجاد شده بر اثر براکت ارتودنسی را از بین نبرد باید به دندانپزشک متخصص مراجعه نموده و با روش های درمانی متعدد برای سفید کردن دندان هایتان اقدام نمایید. از جمله این روش ها جرم گیری، پالیش دندان و همچنین بلیچینگ می باشد.
دیدگاه ها
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر داودیان است. © 1403
دیدگاهتان را بنویسید