ارتودنسی-مراحل ارتودنسی بزرگسالان

2024-06-08

ارتودنسی ثابت همانطور که از نامش مشخص است، به روشی از ارتودنسی گفته می‌شود که در آن بیمار قادر نخواهد بود در تمام طول درمان، دستگاه ارتودنسی را از دهان خود خارج کند چرا که براکت‌های ارتودنسی بر روی دندان به صورت ثابت وجود دارند و با استفاده از کش‌های ارتودنسی به یکدیگر متصل شده‌اند.

براکت‌های ارتودنسی ثابت تا انتهای طول درمان ارتودنسی بر روی دندان بیمار باقی خواهند ماند و سیم‌ها نیز هر چند جلسه یک بار توسط متخصص ارتودنسی تعویض خواهند شد.

درمان بیشتر ناهنجاری‌های دندانی و فکی، در بزرگسالی نیازمند ارتودنسی ثابت است.

نقل قول ارتودنتیست دکتر مسعود داودیان درباره ارتودنسی ثابت

روند درمان ارتودنسی ثابت

درمان ارتودنسی ثابت به گونه‌ای انجام می‌شود که شاهد جابه جایی مداوم در دندان و فک خواهیم بود تا در نهایت در جایگاه مناسب خود قرار گیرند.

در برخی از مراجعه کنندگان به دلیل عدم وجود فضای خالی برای جا به جایی دندان‌ها، متخصص ارتودنسی تشخیص می‌دهد که آیا نیاز به کشیدن دندان هست یا خیر. در این صورت در جلسه ابتدایی با نظر متخصص ارتودنسی این کار صورت می‌پذیرد و در نتیجه می‌توان گفت که ارتودنسی با دو روش تحت عناوین ارتودنسی ثابت با کشیدن دندان و بدون کشیدن دندان انجام می‌شود.

در طول دوره درمان لازم است که به صورت مستمر بیمار هر چند هفته یک بار (طبق نظر متخصص ارتودنسی تعیین می‌گردد) جهت بررسی و تنظیم بریس‌ها و کش‌های ارتودنسی مراجعه کند.

در طی این جلسات، دندانپزشک به بررسی وضعیت دندان‌ها و میزان جابه‌جایی آن‌ها پرداخته و سیم‌ها و سایر دستگاه‌های ارتودنسی ثابت را برای ادامه روند ارتودنسی تنظیم می‌کند.

بنابراین مراجعه مرتب بیمار در طول درمان یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در پیشرفت صحیح و طبق برنامه دوره درمان ارتودنسی ثابت است.

ارتودنسی ثابت توسط دکتر داودیان
ارتودنسی ثابت توسط دکتر داودیان

چه ناهنجاری هایی با ارتودنسی ثابت درمان می شود؟

به طور کلی ارتودنسی برای درمان بهم ریختگی دندان‌ها و روی هم قرارگیری نامناسب دندان‌های فک بالا و پایین (مال اکلوژن) انجام می‌شود. ناهنجاری‌های دندانی و فکی در بسیاری از موارد دلایل وراثتی دارند. البته در بسیاری از موارد دلایل محیطی نیز مانند وارد شدن ضربه، تروما و یا عادات غلط مانند مکیدن انگشت شست، تنفس دهانی، از دست دادن زود هنگام دندان‌های شیری به دلیل بهداشت ضعیف‌ و یا تغذیه نامناسب هم می‌توانند از جمله دلایل به هم ریختگی دندان‌ها باشند.

این نوع ارتودنسی به روش معمولی یک روش درمانی ارتودنسی بسیار قوی است که انواع ناهنجاری‌ها از خفیف تا شدید را درمان می‌کند؛ در ادامه این ناهنجاری‌ها به صورت دقیق‌تر بررسی شده است.

1- نامرتبی شدید دندان‌ها

در صورتی دندان‌ها به درستی در کنار هم قرار نگیرند سبب به هم ریختگی و ظاهر نامناسب آن‌ها خواهد شد؛ این مسئله می‌تواند به دلیل کوچک بودن فک و یا بزرگ بودن دندان‌ها و در نتیجه رشد دندان‌ها در محل نامناسب باشد. ارتودنسی ثابت بهترین روش درمان این ناهنجاری است. اگر فضای کافی برای هدایت دندان‌ها در محل صحیح وجود داشته باشد بدون کشیدن دندان و در صورتی که لازم باشد با کشیدن دندان فضای مورد نیاز برای هدایت دندان‌ها ایجاد می‌شود.

بعد از ارتودنسی ثابت نامرتبی دندان
بعد از ارتودنسی ثابت نامرتبی دندان توسط دکتر داودیان
قبل از ارتودنسی ثابت نامرتبی دندان
قبل از ارتودنسی ثابت نامرتبی دندان توسط دکتر داودیان

2- برای دندان‌های فاصله دار

به طور طبیعی باید فاصله بین دندان‌ها در حدود 0.5 میلیمتر باشد و در صورتی که این فاصله بیشتر از حد طبیعی باشد لازم است که این فاصله را از بین برد تا دندان‌ها ظاهری زیباتر پیدا کنند.

گاهی اوقات تنها بین دو دندان علی‌الخصوص دو دندان جلویی باشد می‌توان این فاصله را از طریق روش‌هایی همانند روکش دندان اصلاح نمود. در صورتی که این فاصله غیر طبیعی بین بیشتر دندان‌ها وجود داشته باشد باید از طریق روش ارتودنسی آن را اصلاح نمود که ارتودنسی ثابت یکی از بهترین روش‌های درمانی است.

بعد از ارتودنسی دندان های فاصله دار
بعد از ارتودنسی ثابت دندان‌های فاصله‌دار توسط دکتر داودیان
قبل از ارتودنسی ثابت دندان های فاصله دار
قبل از ارتودنسی ثابت دندان‌‎های فاصله‌دار توسط دکتر داودیان

3-درمان کراس بایت با ارتودنسی ثابت

در شرایط معمول دندان‌های جلویی فک بالا باید در حدود 2 میلی‌متر جلوتر از دندان‌های جلویی فک پایین باشند؛ اگر این شرایط بر عکس صورت بپذیرد یعنی یک یا چند دندان‌ جلویی فک پایین از دندان‌های جلویی فک بالا جلوتر قرار بگیرند، اصطلاحاً کراس بایت قدامی بروز می‌کند.

همچنین ممکن است که دندان‌های عقبی فک پایین کمی جلوتر از دندان‌های عقبی فک بالا قرار بگیرند که این حالت غیر طبیعی نیز با نام کراس بایت خلفی شناخته می‌شود. حالت سومی نیز از کراس بایت وجود دارد که در آن دندان‌های یک فک به سمت گونه متمایل بوده و در نتیجه دندان‌های فک بالا و پایین بر روی هم منطبق نیستند. از آنجا که در کودکی هنوز رشد استخوان فک‌‌ها کامل نشده است، بهترین زمان درمان کراس بایت با ارتودنسی است.

بعد از ارتودنسی کراس بایت
بعد از ارتودنسی ثابت کراس بایت توسط دکتر داودیان
قبل از ارتودنسی کراس بایت
قبل از ارتودنسی ثابت کراس بایت توسط دکتر داودیان

4- ارتودنسی ثابت برای درمان ناهنجاری دیپ بایت

همپوشانی شدید دندان‌های جلویی از نظر عمودی را دیپ بایت می نامند. در واقع فاصله عمودی دندان‌های جلویی دو فک را اصطلاحاً اوربایت می‌نامند. حال اگر اوربایت بسیار شدید بود و در واقع همپوشانی عمودی دندان‌های جلویی فک بالا و پایین زیاد باشد، دیپ بایت نامیده می‌شود.

در افرادی که با دیپ بایت مواجه هستند، به مرور زمان لبه‌های بالایی دندان‌های جلویی فک پایین با پشت دندان‌های بالایی برخورد کرده و به مرور می‌تواند مشکلات جدی را به همراه داشته باشد و باید در زمان مناسب از طریق ارتودنسی ثابت درمان شود.

بعد از ارتودنسی ثابت دیپ بایت
بعد از ارتودنسی ثابت دیپ بایت اوسط دکتر داودیان
قبل از ارتودنسی ثابت دیپ بایت
قبل از ارتودنسی ثابت دیپ بایت توسط دکتر داودیان

5- درمان اپن بایت با ارتودنسی ثابت

همانطور که پیش‌تر گفته شد در حالت طبیعی در هنگام بستن دهان و قرار دادن فک‌ها بر روی هم باید دندان‌های جلویی فک بالا کمی جلوتر و بر روی دندان‌های جلویی فک پایین قرار بگیرد.

در صورتی که دندان‌های بیمار دچار ناهنجاری اپن بایت باشد، در هنگام قرار دادن فک‌ها بر روی هم، دندان‌های جلویی به هم نمی‌رسند و فاصل دارند. این ناهنجاری بسیار جدی بوده و در هنگام غذا خوردن و صحبت کردن برای بیمار مشکلاتی را به همراه دارد. یکی از بهترین روش‌های درمانی اپن بایت، ارتودنسی ثابت است.

بعد از ارتودنسی اپن بایت
بعد از ارتودنسی ثابت اپن بایت توسط دکتر داودیان
قبل از ارتودنسی اپن بایت
قبل از ارتودنسی ثابت اپن بایت توسط دکتر داودیان


مزایای ارتودنسی ثابت

رفع ناهنجاری‌های شدید: در مواردی که ناهنجاری دهان و دندان شدیدتر است از این نوع ارتودنسی استفاده می‌شود.
حرکت دندان‌ها در سه بعد فضایی: با استفاده از روش این روشمی‌توان به درمان اکثر ناهنجاری‌های حرکتی دندان اعم از چرخش، بیرون زدگی، فرو رفتگی، زاویه نامناسب دندان و مواردی از این دست پرداخت و دندان‌ها را در سه بعد فضایی به محل صحیح خود هدایت کرد.
جا به جایی چندین دندان: با اعمال نیرویی که از طریق ارتودنسی ثابت به دندان‌ها ایجاد می‌شود، دندان‌ها به طور همزمان در جهت جایگیری مناسب حرکت می‌کنند.
نیاز کمتر به همکاری بیمار: بر خلاف ارتودنسی متحرک، در این نوع، به دلیل ثابت بودن دستگاه‌های ارتودنسی از ابتدا تا انتهای دوره درمان به میزان کمتری از همکاری بیمار وجود خواهد داشت.

مزایای ارتودنسی ثابت
اینفوگرافیک مزایای ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک؟!

وجه تمایز بین ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک در پلاک متحرک و اجزای ثابت می باشد. در درمان به روش ارتودنسی متحرک، بیمار قادر خواهد بود تا برای غذا خوردن و مسواک زدن پلاک متحرک را از دهان خارج کرده و مجدداً جایگذاری نماید اما این امکان در ارتودنسی ثابت وجود ندارد. در واقع هرگونه جا‌به جایی و تغییر در تنظیمات ارتودنسی ثابت تنها توسط متخصص ارتودنسی صورت می‌پذیرد.

لازم به ذکر است که از ارتودنسی متحرک برای بیمارانی که در سن رشد بوده و استخوان فک و دندان آنها در حال رشد است، بیشتر استفاده می‌شود. علت این امر انعطاف‌پذیری و تغییرپذیری در فک و دندان کودکان است. همچنین در دورانی که به اصطلاح به آن دوران دندانی مختلط گفته می‌شود و ترکیبی از دندان‌های شیری و دائمی در دهان کودک وجود دارد لازم است از ارتودنسی متحرک استفاده شد تا فضای لازم برای رشد سایر دندان‌های دائمی باقی بماند.

انواع دستگاه های ارتودنسی

نکته بسیار مهم در رابطه با تفاوت‌های این دو روش ارتودنسی، میزان تاثیرگذاری آن است؛ ارتودنسی ثابت می‌تواند در درمان هر نوع ناهنجاری دندانی از خفیف تا شدید بسیار موثر باشد.

از سویی دیگر ارتودنسی متحرک به دلیل امکان خارج نمودن از داخل دهان به شدت به میزان همکاری بیمار بستگی دارد و معمولاً در درمان ناهنجاری‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

در نهایت فقط متخصص ارتودنسی است که با توجه به سن بیمار و نوع ناهنجاری، بهترین نوع ارتودنسی را پیشنهاد می‌دهد.

در صورتی که نمود ظاهری براکت‌های ارتودنسی بر روی دندان‌ها سبب شده است که در انجام درمان ارتودنسی خود دچار تردید شده باشید، بهتر است در رابطه با استفاده از ارتودنسی نامرئی که اصلاً قابل مشاهده و تشخیص نیست با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید. ارتودنسی نامرئی علاوه بر اینکه اصلاً نمود ظاهری ندارد، متحرک بوده و استفاده ساده‌تری نیز دارد.

در صورتی که میزان ناهنجاری‌‎های دندانی شما چندان شدید نباشد و شرایط استفاده از این روش ارتودنسی را داشته باشید، متخصص ارتودنسی درمان ارتودنسی نامرئی را برایتان آغاز می‌کند.


اجزای دستگاه ارتودنسی ثابت

اجزای ارتودنسی ثابت
اینفوگرافیک اجزای ارتودنسی ثابت

مراحل ارتودنسی ثابت

ارزیابی اولیه متخصص ارتودنسی: ارزیابی اولیه‌ای که توسط متخصص ارتودنسی انجام می‌پذیرد به جهت بررسی مشکلات و سایر بیماری‌ها انجام می‌شود. در واقع دندانپزشک شما می‌بایست این اطمینان را داشته باشد که دندان‌ها و فک شما در وضعیت سالمی قرار دارند و سپس اقدام به انجام ارتودنسی نماید. اگر چنین نبود از شما می‌خواهد تا ابتدا به یک دندانپزشک مراجعه کنید و اقدامات اصلاحی درمانی خود را پیش از انجام ارتودنسی انجام دهید.

مشاوره و ارائه روش‌های درمانی مناسب: در جلسه مشاوره و معاینه کامل نمونه‌ای از دستگاه‌ها و تجهیزات ارتودنسی و بریس‌ها به بیمار نشان داده خواهد شد و در این مرحله زمان قرارگیری بریس‌ها بر روی دندان مشخص خواهد شد.

رادیوگرافی دندان: در عکس OPG دید بهتر و وسیع‌تری را از وضعیت قرارگیری دندان‌ها و همچنین ریشه دندان‌ها و فک بیمار در اختیار پزشک شما قرار می‌دهد.

تصویرسازی رایانه‌ای: در این ارزیابی متخصص ارتودنسی برای درمان می‌تواند طرح درمان مناسب را تهیه کرده و میزان تاثیر یک روش درمانی را در فرم صورت و تقارن فک بررسی نماید.

عکس‌برداری قبل و بعد از درمان: در این ارزیابی متخصص ارتودنسی برای درمان، عکس‌هایی را قبل و بعد از ارتودنسی از صورت و دندان‌ها تهیه می‌کند تا میزان پیشرفت و حرکت دندان‌ها و اثر آن بر شکل صورت را بررسی کند.

قالب‌گیری و تهیه مدل: در مرحله پس از معاینه اولیه متخصص ارتودنسی از دندان‌ها قالبی را تهیه می‌کند تا بتواند از این قالب موقعیت و وضعیت هر دندان را تشخیص دهد.

معاینه کامل بیمار: در این معاینه تمامی سوالات بیمار پاسخ داده خواهد شد و پزشک هزینه تقریبی برای درمان را ارزیابی و به بیمار اعلام میکند و بر اساس پیش بینی خود زمانبندی را برای درمان اعلام کرده و در پرونده پزشکی بیمار تمامی تصاویر و قالب ها ثبت می شوند.

قرار دادن بریس در دهان: در این مرحله از درمان ارتودنسی ثابت تجهیزات مربوط به ارتودنسی در دهان و بر روی دندان جایگذاری شده و براکت‌ها بر روی دندان چسبانده می‌شوند. در این مرحله تمام مسائل مربوط به جایگاه براکت‌ها، نوع براکت و انتخاب سیم پوشش داده می‌شود.

جلسات تنظیم براکت ها : در این مرحله از درمان ارتودنسی ثابت براکت‌ها تنظیم شده و پیشرفت بدست آمده در طول درمان بررسی می شود. جلسات تنظیم براکت‌ها به مدت 10 الی 15 دقیقه و در فاصله‌های 8 الی 10 هفته‌ای (با توجه به نوع ناهنجاری دندانی بیمار) زمانبندی می‌شود.

مراحل ارتودنسی ثابت
اینفوگرافیک مراحل ارتودنسی ثابت

پایان درمان ارتودنسی ثابت و خارج کردن بریس‌ها: خارج کردن براکت‌ها مرحله پایانی ارتودنسی ثابت است و متخصص ارتودنسی در این مرحله اقدام به برداشتن براکت‌ها از روی دندان بیمار می‌کند. پس از ارتودنسی متخصص ارتودنسی اقدام به جرم‌گیری دندان بیمار کرده و همچنین تجویز فلوراید تراپی می‌کند. تصویر قبل از ارتودنسی به بیمار نشان داده خواهد شد تا تغییرات لبخند و چهره خود را در آن ببیند و لبخند جذاب فعلی را با قبل از ارتودنسی مقایسه کند.

مراحل بعد از ارتودنسی ثابت

توجه داشته باشید که شاید به ظاهر تا به اینجا درمان به اتمام رسیده باشد، ولی یکی از مهم‌ترین بخش‌های درمان با ارتودنسی ثابت، استفاده از نگهدارنده و یا ریتینر است که سبب باقی ماندن نتیجه حاصل از ارتودنسی ثابت خواهد شد. در واقع مرحله بعد از پایان ارتودنسی ثابت (استفاده از ریتینر یا نگهدارنده)، جهت حفظ نتیجه تغییر موقعیت دندان‌ها، مرحله بسیار مهمی است. لازم به ذکر است که عموماً استفاده از نگهدارنده‌ها پس از پایان درمان ارتودنسی ثابت الزامی می‌باشد.

ارتودنسی ثابت برخلاف ارتودنسی متحرک در سه بعد فضایی موقعیت دندان‌ها را اصلاح می‌کند.

نقل قول دکتر داودیان درباره مزیت ارتودنسی ثابت نسبت به ارتودنسی متحرک

ارتودنسی ثابت با یا بدون کشیدن دندان؟!

کشیدن دندان در ارتودنسی بسته به نظر متخصص ارتودنسی است که پس از معاینه و ویزیت اولیه ارتودنسی این تشخیص داده خواهد شد که ارتودنسی با کشیدن دندان و یا ارتودنسی بدون کشیدن دندان انجام می شود.

کشیدن دندان در ارتودنسی دندان نیش را شامل نخواهد شد و در بیشتر موارد دندان آسیای کوچک در فک بالا و پایین در صورت تشخیص پزشک متخصص ارتودنسی کشیده می شود. البته کشیدن دندان به عواملی همچون سن بیمار  هم وابسته است.

دندان‌ها به طور معمول، طی هر جلسه درمان ارتودنسی حدود نیم میلی متر حرکت دارند در صورت کشیدن دندان‌ها فضای خالی ناشی از کشیدن دندان به مرور زمان پر خواهد شد. پس از درمان ارتودنسی این فضاهای خالی جای خود را به دندان‌های مرتب خواهند داد.

معایب ارتودنسی ثابت

رعایت بهداشت دهان و دندان: در این روش به دلیل ثابت بودن اجزای ارتودنسی، رعایت بهداشت و تمیز نگهداشتن اطراف براکت‌ها به راحتی صورت نمی‌گیرد. اما نمی‌توان از این مورد چشم پوشی کرد و حتماً لازم است که بهداشت دهان و دندان‌ها در طول دوره ارتودنسی ثابت رعایت شود زیرا در غیر این صورت باعث پوسیدگی و آسیب رسیدن به دندان‌ها می‌شود.
تنظیم و جا به جایی بریس‌ها: برای تنظیمات و جابه‌جایی براکت‌ها و دستگاه‌ها لازم است که به متخصص ارتودنسی مراجعه شود و خود بیمار قادر نخواهد بود براکت‌ها را تغییر دهد.

هزینه ارتودنسی ثابت چقدر است؟

هزینه ارتودنسی ثابت بسته به نوع و شدت ناهنجاری متفاوت خواهد بود. البته که می‌بایست این مورد را در نظر بگیرید در صورتی که ارتودنسی را نزد دندانپزشکی که تخصص ارتودنسی ندارد و هزینه ارتودنسی کمی را از شما دریافت می‌کند، نمی‌تواند نتیجه بخش باشد. عوامل دیگری نیز در هزینه دخیل هستند که برای اطلاع از آن می‌توانید مطلب هزینه ارتودنسی 1403 و بخش ارتودنسی ثابت را مطالعه بفرمایید.

فرآیند ارتودنسی ثابت حداقل چند ماه تا دو سال شما را درگیر خواهد کرد پس حتماً در انتخاب پزشک متخصص ارتودنسی خود دقت لازم را به عمل آورید چرا که حتی در طول درمان نیز نخواهید توانست دندانپزشک خود را تغییر دهید. در صورتی هم که بخواهید ارتودنسی مجدد انجام دهید خطرات و ریسک‌هایی را برای شما به همراه خواهد داشت.

مراقبت های ارتودنسی ثابت

  • در درمان ارتودنسی ثابت رعایت نکات و موارد توضیحی و مراجعات منظم جهت تنظیم بریس‌ها، برای رسیدن به نتیجه مطلوب الزامی است؛ البته در صورتی که مراجعات جهت سفت کردن سیم‌های ارتودنسی برایتان ایجاد نگرانی کرده است، می‌توانید با مشورت متخصص ارتودنسی خود به سراغ ارتودنسی دیمون رفته و از سیستم باز و بسته شدن خودکار براکت‌ها بهره ببرید؛ با ارتودنسی ثابت دیمون دیگر نیازی به سفت کردن سیم‌های ارتودنسی نیست.
  • تمامی نکات مهم بهداشت دهان و دندان از طریق مسواک ارتودنسی، نخ دندان ارتودنسی و شوینده‌های مخصوص لازم است طبق دستورات متخصص ارتودنسی رعایت شود.
  • در روزهای ابتدایی دوره درمان از غذاهای نرم استفاده کنید.
  • از تنقلات و مواد غذایی سفت چسبنده پرهیز کنید؛ چرا که باعث کندی طول درمان خواهد شد و حتی در مواردی ممکن است باعث کنده شدن براکت ها شود.
  • در صورت افتادن براکت‌ها، سریعاً به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.
اورینگ ارتودنسی چیست و چگونه نصب می شود

نکات مهم بعد از ارتودنسی ثابت

  • > حساسیت دندان

پس از پایان درمان ممکن است دندان‌ها به میزان کمی حساس شوند. این حساسیت به جهت قرارگیری براکت‌ها بر روی دندان و تحریک مینای دندان صوت گرفته است که پس از مدت کوتاهی رفع خواهد شد. در برخی موارد نیز ممکن است ریشه دندان‌ها حساس شده باشد که در این موارد نیز پس از مدت کوتاهی بیمار شاهد رفع حساسیت خواهد بود.

  • > پوسیدگی دندان

از مهم ترین مسائل حین درمان ارتودنسی ثابت، رعایت بهداشت می‌باشد. در صورت عدم انجام امور بهداشتی مرتبط با دهان و دندان، فرد به مرور شاهد پوسیدگی دندان خواهد بود. در این صورت نیاز به جرم گیری و ترمیم پس از پایان درمان ارتودنسی مشاهده می‌شود.

در برخی موارد این موضوع تنها به جرم‌گیری خلاصه نمی‌شود. اما این موضوع نیز لازم به ذکر است که در افرادی که بهداشت را به خوبی رعایت می‌نمایند نیز ممکن است لکه‌های زرد نمایان شوند که به راحتی قابل درمان و تصحیح هستند.

تمیز کردن ارتودنسی ثابت
  • > تحلیل لثه

در موارد بسیار معدودی بعد از ارتودنسی ثابت ممکن است بیمار شاهد تحلیل لثه پس از درمان باشد. علت تحلیل لثه به افت بافت اطراف لثه مربوط بوده که باعث نمایان شدن ریشه دندان می‌شود. در صورتی که فرد با این مشکل مواجه شود لازم است به متخصص لثه مراجعه کرده و هم چنین از مسواک و خمیر دندان مخصوص استفاده کند تا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری گردد.


رتینر و نگهدارنده ارتودنسی

در طول درمان ارتودنسی فشار های مداومی توسط ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک، به دندان‌ها وارد شده‌ و دندان‌ها برای قرارگیری در جایگاه مناسب خود بارها جابه جا شده‌اند.

از این رو ممکن است دندان‌ها در فک به ثبات نرسیده باشند در نتیجه برای نگهداری و ثابت نگهداشتن دندان‌ها در جای استانداردشان نیاز به استفاده از نگهدارنده‌ها می‌باشد.

نگهدارنده‌ها دارای دو نوع نگهدارنده ثابت و نگهدارنده متحرک می‌باشد که با توجه به فرم دهان و دندان هر یک از بیماران در لابراتور ساخته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. رتینر مانند دستگاه‌های ارتودنسی چندان آزار دهنده نیستند و استفاده از آنها بسیار آسان‌تر است.

استفاده از نگهدارنده ثابت بعد از ارتودنسی

نگهدارنده‌های ثابت در واقع سیم فلزی انعطاف پذیری است که با نوار پلیمری سفید رنگ در قسمت داخلی دندان‌ها قرار گرفته و به آنها متصل می‌شوند.

به دلیل نصب ثابت این سیم فلزی به این دستگاه، نگهدارنده ثابت گفته می‌شود. استفاده از نگهدارنده‌های ثابت عموماً به جهت درمان فاصله بین دندان، علی الخصوص در فک بالا و رفع بی نظمی در فک پایین می‌باشد.

نگهدارنده ثابت بعد از ارتودنسی ثابت

دلایل استفاده از رتینر و نگهدارنده ثابت

1- در طول مدت درمان ارتودنسی فشارهایی به طور مداوم به دندان ها از طریق دستگاه ارتودنسی مانند براکت ارتودنسی وارد می شود تا دندان ها را در جایگاه استاندارد خود نگهداری نماید. برای استقرار دندان ها در جایگاه خود و سازگاری با بافت جدید می بایست از نگهدارنده ها برای این منظور اسفاده کرد.

2- از آنجایی که دندانها در جایگاه جدیدی قرار گرفته اند، تمایل به بازگشت در موقعیت قبلی وجود دارد.

3- در صورتی که ارتودنسی در کودکان صورت گرفته باشد، به دلیل رشد استخوانی و فکی احتمال جا به جایی دندان ها وجود دارد. به همین منظور استفاده از رتینر واجب و ضروری می باشد.

تا چه مدت باید از نگهدارنده ارتودنسی ثابت استفاده کرد؟!

طول دوره نگهداری بسته به میزان ناهنجاری و سن هر بیمار متفاوت بوده و بسیاری از مواقع پزشک متخصص ارتودنسی تجویز می‌کند که این دوره استفاده از نگهدارنده ارتودنسی باید همیشگی باشد. اما به طور میانگین طول درمان پلاک‌های نگهدارنده متحرک یک سال و پلاک‌های نگهدارنده ثابت چند سال می‌باشد که باز هم برای افراد مختلف متفاوت می‌باشد.

استفاده از نگهدارنده یا ریتینر بعد از ارتودنسی ثابت
استفاده از نگهدارنده یا ریتینر بعد از ارتودنسی ثابت

پایان دوره استفاده از نگهدارنده

پس از پایان دوره درمان ارتودنسی ثابت و استفاده از نگهدارنده ها هم چنان احتمال تغییر در جایگاه دندان ها وجود دارد و این طبیعت بدن آدمی می باشد. اما همواره برای جلوگیری از تغییر جایگاه دندان‌ها پس از ارتودنسی، استفاده از نگهدارنده‌ها می‌تواند خاطر شما را اطمینان بخشد. در برخی موارد استفاده از نگهدارنده‌ها به طور دائمی اما تنها در هنگام خواب برای افراد تجویز می‌شود.

نکات مهم در دوره نگهداری پس از ارتودنسی ثابت

دقت کنید که دوره استفاده از نگهدارنده ارتودنسی به معنای پایان درمان ارتودنسی نیست بلکه در حفظ نتایج ارتودنسی نقش اساسی دارد. هرگونه سهل انگاری و بی‌توجهی در این دوره موجب می‌شود تا درمان شما به هدر رفته و برخی از مشکلات دندانی مجدد برگشت داشته باشند و یا حتی نیاز به ارتودنسی مجدد وجود داشته باشد، پس باید دوره بعد از ارتودنسی ثابت جدی گرفته شود.

باید به صورت منظم نکات مهم در استفاده از نگهدارنده ثابت رعایت شود. هر سه ماه یکبار و یا در بازه زمانی تعیین شده از سوی متخصص ارتودنسی باید مورد بررسی قرار گرفت تا اگر پلاک‌های نگهدارنده مشکلی داشتند نواقص آن‌ها بر طرف شود.

ویدیو را حتماً مشاهده کنید تا اهمیت رعایت نکات مهم استفاده از نگهدارنده بعد از ارتودنسی ثابت را دریابید.


سوالات متداول درباره ارتودنسی ثابت

طول درمان ارتودنسی ثابت چه مدت است؟

لازم به ذکر است که طول درمان ارتودنسی ثابت به نوع ناهنجاری و مشکل فک و دندان بیمار وابسته است اما به طور میانگین حدود 2 سال این درمان به طول می‌انجامد. در طول دوره درمان بیمار می‌بایست تقریباً ماهی یک بار به متخصص ارتودنسی، مراجعه کند. جالب است بدانید که سن بیمار هم از موارد مهم و تاثیرگذار درطول درمان است و هر چقدر که سن بیمار کمتر باشد سرعت جابه‌جایی دندان‌ها در او بیشتر خواهد بود.

آیا ارتودنسی ثابت درد دارد؟

ممکن است بیمار در اوایل درمان ارتودنسی درد داشته باشد که از شدت این درد طی زمان کاسته خواهد شد و بیمار می‌تواند با مصرف مسکن در اوایل دوره درمان مخصوصاً هفته اول از شدت درد ارتودنسی بکاهد؛ به طور کلی در زمان مراجعه به مطب متخصص ارتودنسی در زمان سفت کردن سیم‌های ارتودنسی کمی احساس درد طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.


مشاوره حضوری ارتودنسی ثابت در شمال تهران

در صورتی که ساکن مناطق شمالی تهران همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک متخصص ارتودنسی در شمال تهران را دارید، می‌توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کرده و جهت انجام ارتودنسی ثابت اقدام نمایید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد،ساختمان پزشکان منظرنژاد،طبقه 3، واحد 11

کلینیک دکتر داودیان شریعتی مشاوره حضوری

مشاوره حضوری ارتودنسی ثابت در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، دکتر داودیان در غرب تهران نیز شعبه دیگری از کلینیک تخصصی ارتودنسی دارد و در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید، شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری و نیز انجام ارتودنسی به شعبه ستارخان کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کنید.

آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵

کلینیک دکتر داودیان ستارخان مشاوره حضوری

دیدگاه ها

4 پاسخ به “ارتودنسی ثابت”

  1. حامد حاجی زاده گفت:

    سلام من دوماهه ارتودنسی رو شروع کردم و با دکتر خودم به مشکل برخوردم و ایشان حاضر به ادامه همکاری با بنده نمیباشد البته بعد از اینکه فهمیدم دکتر من دکتری عمومی دندانپزشکی دارد.دندانهای جلوی من مقداری به عقب اومده.وامروز میخواد براکت ها رو برداره و من 1 آبان باید برم سربازی .آیا این رویه برای من مشکل ساز نخواهد بود ؟ آیا دوباره بعد از دو ماه آموزشی سربازی من میتونم درمان ارتودنسی شروع کنم؟لطفا جواب بدین چون خیلی سردرگم شدم…

    • admin گفت:

      سلام،
      ارتودنسی ثابت درمانی تخصصی است که در حیطه آموزه های همکاران محترم دندانپزشک عمومی نمی باشد. توصیه می گردد پیش از باز نمودن دستگاهها نسبت به معاینه و بررسی دقیق نزد یک ارتودنتیست اقدام نمایید.
      با سپاس،
      دکتر مسعود داودیان،

  2. سمانه گفت:

    من خیلی درباره ارتودنسی دندان بررسی و تحقیق کردم ولی دقیقا نمیدونم چه روشی برای من مناسب هستش!
    ارتودنسی ثابت بهتره یا ارتودنسی متحرک… اصلا از کجا باید تشخیص بدهیم؟
    امکانش هست من را راهنمایی بفرمایید؟

    • drdavoudian_orthodontist گفت:

      سلام دوست عزیز بهترین روش ارتودنسی تنها به تشخیص متخصص ارتودنسی و بر اساس نوع ناهنجاری و شدت آن تعیین می شود. لازم است به صورت حضوری وضعیت دندان های شما بررسی شود تا روش مناسب را تعیین کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *