ارتودنسی-هدگیر ارتودنسی
نقل قول دکتر داودیان درباره دستگاه هدگیر ارتودنسی
نقل قول دکتر داودیان درباره دستگاه هدگیر ارتودنسی

در برخی بیماران، ناهنجاری‌های فک و دندان به گونه‌ای است که نمی‌توان با استفاده از براکت‌ها به تنهایی به درمان و رفع این مشکلات پرداخت. هدگیر ارتودنسی یکی از موثرترین دستگاه‌های ارتودنسی است که برای افرادی که با مشکلات رشد فک و همچنین مشکلات بایت (بستن فک‌ها) دست و پنجه نرم می‌کنند قابل استفاده می‌باشد. هدگیر دستگاه خارج دهانی است که با ایجاد نیرو در جهات مختلف که به تشخیص متخصص ارتودنسی تعیین می‌گردد، سبب بهبود وضعیت دندان‌ها و نیز اصلاح رشد فک‌ها علی الخصوص فک بالا می‌شود. بنابراین بهتر است بیمار ظاهر هدگیر را برای چند ماه تحمل کند تا از درمان‌های پیچیده‌تر در آینده جلوگیری شود.

هدگیر ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی-هدگیر ارتودنسی

هدگیر یک دستگاه ارتودنسی متحرک خارج دهانی است که برخلاف ظاهر نازیبایی که دارد، بسیار کارآمد و موثر در روند درمان ارتودنسی است. از این رو در میان دندان‌پزشکان و متخصصین ارتودنسی، هدگیر را به آمالگام تشبیه می‌کنند! علت این تشابه در این است که دقیقاً آمالگام نیز به عنوان یک ماده ترمیمی دندانپزشکی، همان اندازه که ظاهری نازیبا دارد، در ترمیم دندان بسیار مستحکم و پایدار عمل می‌کند.

در واقع هدگیر ارتودنسی به منظور عقب بردن دندان‌های آسیای فک بالا، کنترل رشد فک بالا و یا تسهیل رشد فک پایین بکار می‌رود. در واقع با استفاده از هدگیر می‌توان تا حد زیادی بر علاوه بر درمان و بهبود وضعیت دندان‌ها، سبب اصلاح و ایجاد تعادل در رشد فک‌ها شد و رشد فک را در جهت صحیح و موقعیت درست هدایت نمود. به طور کلی درست است که استفاده از هدگیر می‌تواند در ظاهر بیمار تاثیر نامطلوب ایجاد کند ولی با توجه به مدت زمان کوتاه چند ماهه درمان با هدگیر و تأثیر بسیار چشم‌گیری که در روند ارتودنسی دارد، بهترین انتخاب برای رفع مشکلات دندانی و اسکلتی محسوب می‌شود.

مزیت استفاده از هدگیر چیست؟

مزیت مهم استفاده از هدگیر این است که در عین سادگی این دستگاه و عدم ایجاد درد و ناراحتی برای بیمار می‌تواند بدون پیچیدگی‌هایی همانند کشیدن دندان و یا استفاده از مینی اسکرو، تغییرات مهمی در درمان ناهنجاری‌های دندانی و حتی اسکلتی برای بیمارانی که در سن رشد هستند، ایجاد کند.

انواع هدگیر ارتودنسی

با توجه به اینکه به وسیله هدگیر می‌توان با اعمال نیرو در جهات مختلف، رشد فک بالا را به صورت افقی و یا عمودی در جهت صحیح هدایت نمود، انواع متفاوتی از هدگیر وجود دارد. هر یک از انواع هدگیر برای کاربرد خاصی طراحی شده است. در ادامه انواع هدگیر و کاربرد آن‌ها و نوع ناهنجاری که به وسیله آن درمان می‌شود، معرفی شده است. تخصص ارتودنسی بر اساس نوع و شدت ناهنجاری بیمار، بهترین نوع هدگیر را مشخص می‌کند. پس از انتخاب بهترین نوع هدگیر، دندانپزشک اقدامات و مراقبت‌های لازم را شرح می‌دهد تا در انتهای دوره درمان با این دستگاه ارتودنسی، بیمار بهترین نتیجه درمانی را دریافت کند.

1- هدگیر گردنی

هدگیر گردنی (هدگیر سرویکال) نوعی از هدگیر است که در آن سیم‌های U یا W شکل، که از طریق بندهایی به دندان‌ها متصل هستند، به وسیله یک نوار به دور گردن قرار می‌گیرد. رایج‌ترین نوع هدگیر، هدگیر گردنی می‌باشد. این وسیله به شکل U در دور گردن شما قرار می گیرد و به سیم هایی که به دندان‌های شما متصل است، وصل می‌شود.

استفاده از این هدگیر برای درمان بیمارانی که در سن رشد هستند و دچار ناهنجاری عقب بودن فک پایین (جلو بودن فک بالا) هستند، استفاده می‌شود. این دستگاه سبب اعمال فشار بر روی فک‌ها شده و رشد فک بالا را کندتر و رشد فک پایین را تسریع می‌بخشد.

انواع دستگاه های ارتودنسی

در برخی موارد نیز برای باز کردن فضای دهان و دندان بیمار نیز از هدگیر استفاده می‌شود. در واقع متخصص ارتودنسی می‌تواند در این حالت، دندان‌های عقبی فک بالا را به سمت عقب حرکت دهد.

دستگاه هدگیر ارتودنسی گردنی
دستگاه هدگیر ارتودنسی گردنی

2- هدگیر پس سری

این هدگیر نیز مشابه نوع قبل است با این تفاوت که نوار آن در قسمت بالای سر قرار می‌گیرد. استفاده از این نوع هدگیر بر خلاف نوع قبل که بر روی ناهنجاری رشد افقی فک اثر می‌گذاشت، برای جلوگیری از رشد عمودی فک بالا استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت که از هدگیر پس سری برای درمان ناهنجاری زیاد بودن ارتفاع فک و لثه‌ استفاده می‌شود.

دستگاه هدگیر پس سری
دستگاه هدگیر پس سری

3- هدگیر ترکیبی

این نوع هدگیر ترکیبی از دو نوع قبلی می‌باشد به گونه‌ای که نواری در قسمت بالای سر و همچنین در پشت گردن قرار می‌گیرد. در این صورت فشاری که توسط این دستگاه اعمال می‌شود چیزی در میان فشار از بالا و از پشت سر می‌باشد. از هدگیر ترکیبی برای افرادی که نیاز است تا دندان‌های آسیا را به طور موازی به عقب حرکت داده شوند، استفاده می‌شود.

هدگیر ترکیبی ارتودنسی
تصویر هدگیر ترکیبی ارتودنسی

از هدگیر در چه سنی استفاده می‌شود؟!

در صورتی که از هدگیر با هدف جابه‌جایی موقعیت دندان‌ها استفاده شود، می‌توان به تشخیص متخصص ارتودنسی در هر سنی از هدگیر استفاده کرد که البته استفاده از این دستگاه در دوران کودکی قطعاً موثرتر واقع خواهد بود. در صورتی که با هدف تغییرات اسکلتی از هدگیر استفاده شود، حتماً باید درمان ارتودنسی کودکان با هدگیر در سن رشد (در دختران 10 تا 12 سالگی و در پسران 11 تا 13 سالگی) انجام شود.

جهت اطلاع از جزئیات دقیق‌تر از سن مناسب درمان با هدگیر، به فایل صوتی دکتر داودیان متخصص ارتودنسی گوش دهید.

مدت زمان استفاده از هدگیر ارتودنسی

استفاده از هدگیر ارتودنسی همانند هر روش درمانی دیگری، برای دریافت بهترین نتیجه نیازمند همکاری بیمار با متخصص ارتودنسی است. بدین صورت که در مدت زمانی که توسط متخصص ارتودنسی تعیین شده است، به طور مداوم از دستگاه هدگیر استفاده شود.

1. عموماً مدت زمان استفاده از هدگیر ارتودنسی با توجه به شدت، نوع ناهنجاری و روش‌های درمانی تعیین شده توسط متخصص ارتودنسی، مدت زمانی بین 2 تا 8 ماه متغیر است.

2. همانطور که قبل‌تر اشاره شد، هدگیر یک دستگاه ارتودنسی متحرک است و بنابراین بیمار می‌تواند در مواقع غذا خوردن، مسواک کردن و حمام رفتن، دستگاه را خارج کرده و در سایر مواقع از جمله هنگام خواب نیز باید از آن استفاده کند.

3. هدگیر نباید کمتر از 4 ساعت در دهان بیمار قرار داشته باشد؛ بنابراین در صورتی که بیمار به عنوان مثال می‌خواهد برای غذا خوردن هدگیر را از دهان خود خارج کند، باید پیش از آن حداقل 4 ساعت از این دستگاه استفاده کرده باشد.

نقل قول دکتر داودیان درباره مزایای هدگیر ارتودنسی
نقل قول دکتر داودیان درباره مزایای هدگیر ارتودنسی

درد دندان هنگام استفاده از ارتودنسی

پس از شروع درمان توسط هدگیر ارتودنسی به دلیل اعمال فشار خارجی، درد دندان امری طبیعی میباشد که پس از چند روز این درد کاهش و رفع میگردد. در جوانان و نوجوانان این درد طی دو تا شش ساعت و در بزرگسالان پس از 12 تا 24 ساعت شروع خواهد شد. به دلیل وجود فشار و جابه جایی دندان‌ها این درد ممکن است دوباره باز گردد، اما طی چند روز برطرف می شود.

اجزای ارتودنسی

نکته قابل توجه این است که حتی اگر احساس درد کردید، از هدگیر ارتودنسی استفاده نمایید تا هر چه سریعتر نتیجه مناسب را دریافت نمایید. در صورتی که استفاده از این دستگاه را قطع کنید، پس از استفاده مجدد، دندان درد شما شروع خواهد شد.

در برخی مواقع ممکن است احساس لقی در دندان آسیا داشته باشید. لازم به ذکر است که این موضوع امری طبیعی می باشد. در صورتی که درد شدید احساس کردید و یا متوجه تغییرات در دستگاه هدگیر شدید، به پزشک متخصص ارتودنسی خود مراجعه نمایید.

هدگیر ارتودنسی

معایب هدگیر ارتودنسی

  1. در صورتی که با احتیاط از هدگیر استفاده نشود، ممکن است باعث وارد شدن ضربه به صورت شود.
  2. شکل ظاهری این دستگاه برای بسیاری از اکثر افراد خوشایند نمی‌باشد. اما همواره توجه داشته باشید گذراندن طول درمان به شیوه‌ای که متخصص ارتودنسی تجویز می‌کند، بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت.

مشاوره حضوری برای استفاده از هدگیر ارتودنسی در شمال تهران

در صورتی که ساکن مناطق شمالی تهران همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک متخصص ارتودنسی در شمال تهران را دارید، می‌توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کرده و فرآیند درمان ارتودنسی خود با استفاده از هدگیر را آغاز کنید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد،ساختمان پزشکان منظرنژاد،طبقه 3، واحد 11

کلینیک شریعتی سیمادنت

دریافت نوبت

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

مشاوره حضوری هدگیر ارتودنسی در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، دکتر داودیان در غرب تهران نیز شعبه دیگری از کلینیک تخصصی ارتودنسی دارد و در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید، شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری و نیز درمان با هدگیر ارتودنسی به شعبه ستارخان کلینیک ارتودنسی دکتر داودیان مراجعه کنید.

آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵

کلینیک سیمادنت ستارخان

دریافت نوبت

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *