تجهیزات ارتودنسی، ابزار ها و وسایل مختلفی هستند که به کمک آنها، ارتودنتیست می تواند دندان ها را مرتب و ساختار آنها را اصلاح کند. این تجهیزات همچنین سبب بهبود وضعیت فک ها و جلو و عقب بودن آن می شود. از جمله تجهیزات ارتودنسی می توان به براکت ها، هدگیر، نگهدارنده ها، مسواک های ارتودنسی و … اشاره نمود. در این مقاله می خواهیم به معرفی و کاربرد تجهیزات ارتودنسی بپردازیم و مطالب مفید و جامعی را در این حوزه به اشتراک بگذاریم.
ارتودنسی یکی از راه های مهم و تاثیر گذار در تنظیم و تصحیح حالت دندان ها است که از مهم ترین رشته های تخصصی در دندانپزشکی به شمار می آید. مهم ترین هدف ارتودنسی تصحیح مال اکلوژن ها (جفت شدن نامناسب دندان ها در کنار یکدیگر) در دو فک می باشد.
ارتودنسی با تصحیح موقعیت دندان ها و تغییر الگو و جهت رشد فک ها می تواند به عنوان یک روش درمانی بسیار موثر به کار برود. این روش توسط دستگاه های ثابت و متحرک انجام می شود و در طول دوره درمان، لازم است تا دندان ها و دستگاه های ارتودنسی توسط متخصص این رشته، بررسی شود اما برای انجام عمل ارتودنسی، نیاز به دستگاه ها و تجهیزات ارتودنسی می باشد که در ادامه به بررسی این لوازم و تجهیزات می پردازیم.
برای آشنایی با نام وسایل ارتودنسی و کاربرد و انواع این تجهیزات، می خواهیم در ادامه در طی چند بخش این موضوع را بیان کنیم. برخلاف تفکر اغلب مردم که انجام عملیات ارتودنسی را تنها با استفاده از برس ها امکان پذیر می دانند، اما راه های دیگری نیز برای حل مشکلات ارتودنسی وجود دارد که در طول انجام این راه ها، نیاز به استفاده از وسایل متعدد وجود دارد.
به طور کلی در کنار تجهیزات جانبی ارتودنسی، می توان وسایل این شیوه درمانی را به دو دسته وسایل ارتودنسی ثابت و ابزار و وسایل ارتودنسی متحرک تقسیم بندی نمود. در ادامه به توضیح این تجهیزات و نمایش عکس وسایل ارتودنسی می پردازیم.
با اینکه هر کدام از لوازم ریز و درشت ارتودنسی، برای کاربرد های خاص به کار می روند اما در مجموع استفاده از لوازم و تجهیزات ارتودنسی با یک هدف انجام می شود. در واقع هدف کمک به دندانپزشک متخصص ارتودنسی برای انتقال و اصلاح جایگاه دندان ها است.
نمونه این کاربرد ها را به خوبی می توان در سیم ها و براکت های فلزی مشاهده نمود که امروزه تصویر این تجهیزات در ذهن اکثر ما با نام ارتودنسی گره خورده است. اما به طور کلی تجهیزات ارتودنسی شامل وسیله های مختلفی است که هر کدام گوشه ای از کار را برای اصلاح ساختار دندان ها انجام می دهند.
از جمله تجهیزات ارتودنسی که در انجام اصلاح ارتودنسی کاربرد دارد، می توان گفت:
از جمله وسایل بهداشتی ارتودنسی که به عنوان یکی از لوازم و تجهیزات ارتودنسی از آنها استفاده می شود، می توان به:
از جمله تجهیزاتی که لازم است بعد از ارتودنسی، برای بیماران تجویز شود، باید به چند مورد اشاره نمود. اولین مورد مسواک ارتودنسی هستند که باید برای متناسب با اتصالات ارتودنسی، از مسواک های مخصوصی استفاده شود. این مسواک های مخصوص ارتودنسی به صورت مسواک هایی با گود داخلی هستند که می توانند اطراف براکت ها را به خوبی تمیز نمایند. از جمله بهترین نوع مسواک های ارتودنسی می توان به مدل های oral-b, GUM, Tepe و … اشاره نمود.
مسواک های بین دندانی نیز یکی از وسایل مورد نیاز بعد از انجام عمل ارتودنسی می تواند باشد که برای پاک کردن فاصله بین دندان ها و فضاهای کوچکی که نمی توان با مسواک ها به آنجا دسترسی داشت، استفاده می شود.
نخ دندان نیز از تجهیزات ارتودنسی (مراقبتی) می باشد که در انواع ویژه آن، از سه قسمت سرسفت، نخ معمولی و قسمت ضخیم استفاده می شود تا اطراف براکت ها و فضاهای بزرگ و کوچک موجود در دندان ها به صورت کامل پاک شود.
برای استفاده از نخ دندان ارتودنسی می توانید از فلاس تریدر ها نیز استفاده کنید تا بتوانید نخ های دندان معمولی را از زیر سیم ارتودنسی رد نمود.
در مورد دستگاه هایی که برای ارتودنسی به کار گرفته می شود، همچنین باید به موارد خاصی اشاره نمود که عبارتند از:
از جمله تجهیزات ارتودنسی دیگری که می توان در این مقاله به آنها اشاره نمود، همچنین باز هم می توان به موارد مختلفی اشاره نمود که عبارتند از:
دیدگاه ها
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر داودیان است. © 1403
دیدگاهتان را بنویسید