ارتودنسی-نامرتبی دندان ها

2021-11-30
نامرتبی شدید دندان‌ها یکی از شایع ترین ناهنجاری های دندانی به نام کراودینگ دندان ها است. در این شرایط دندان های بیمار به طور ناخواسته هرکجا که خواسته‌اند در دهان بیمار رشد کرده و باعث شلوغی بیش از حد و نا منظمی شدید می‌شوند که در زبان انگلیسی Crowding نیز خوانده می‌شود.

یکی از سوالاتی که بیماران را درگیر می‌کند این است که چرا دندان های من به هم ریخته است؟ آیا می‌توان از پلاک ارتودنسی متحرک برای درمان آن اسفاده کرد؟ بهترین راه برای درمان این دندان های نامنظم که متراکم تر و نامنظم تر می‌شوند چیست؟ برای درمان این دندان های نامرتب به چه کسی مراجعه کنم و هزینه درمان کراودینگ چقدر است؟

کراودینگ یا درمان نامرتبی شدید دندان ها

برخی از مشکلات رایج کراودینگ دندان ها

در این چنین مواقعی با بروز این مشکل اکثر خانواده ها و فرد بیمار دچار دلهره و نگرانی هایی می‌شوند که کاملا بجا است، این مشکل باعث ایجاد مشکلات اجتماعی و عاطفی و موارد غیره زیادی می‌شود که در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها می‌پردازیم؛

  • از بین بردن لبخند زیبا و دلربا
  • باعث ایجاد اختلال هنگام صحبت کردن
  • باعث ایجاد مشکلات میکروبی و تجمع مواد غذایی در دندان ها و در نهایت تولید باکتری
  • ایجاد جرم بین دندان ها باعث تغییر رنگ در دندان می‌شوند
  • ایجاد انحراف فک در برخی از بیماران
  • یکی از علت های افزایش پوسیدگی دندان ها
  • ایجاد درد در دهان و لثه ها هنگان جویدن
  • جلوگیری از تمیز کردن کل دهان و دندان ها

انواع کراودینگ دندان‌ها

این نوع بیماری خود به 2 گروه مختلف تقسیم بندی می‌شود که میخواهیم در این مقاله آنها را شرح دهیم با ما همراه باشید.

کراودینگ ارثی

تراکم زمانی ارثی به وجود می‌آید که علت ژنتیکی عدم تطابق اندازه دندان و فک وجود داشته باشد و در خانواده نیز این مورد شایع باشد.
جالب است بدانید در برخی موارد ممکن است پدر دندان های بزرگ و فک بزرگ داشته باشد و مادر دندان و فک کوچک داشته باشد و هیچ کدام دندان های نامنظم نداشته باشند اما فرزندشان دندان های بسیار نامرتب داشته باشد.

جلو بودن فک بالا

کراودینگ اکتسابی 

در این نوع تراکم، هیچ تناسبی بین قوس دندانی و اندازه دندان ها وجود ندارد، اما شرایط محیطی قوس دندانی را کاهش می‌دهد و باعث کوچک تر شدن آن می‌شود، یکی از علل انقباض دندان جابجایی زودرس آخرین دندان شیری است که منجر به پیشرفت حرکات منظم مولر و کوتاه شدن قوس دندانی می‌شود، با این بیان والدین می‌توانند اهمیت دندان های شیری را بهتر درک کنند.

دلایل ایجاد کراودینگ دندان ها و درمان آن از طریق ارتودنسی

برای درمان این ناهنجاری در کودکان حتما به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه کنید، برخی از افراد برای کشیدن دندان های عقب یا عقل خود به دندانپزشک عادی مراجعه می‌کنند، اما کشیدن دندان های عقب به خصوص بدون مشورت با متخصص ارتودنسی کمکی به درمان نمی‌کند. زیرا این دندان های شلوغ باید با دستگاه ارتودنسی مناسب جابجا شوند تا در جای خود به صورت استاندادر قرار گیرند.
توجه داشته باشید که دندان های متراکم به طور خودکار حرکت نمی‌کنند، شما نمی‌توانید با باز کردن حفره دندان به درمان این اختلال کمک کنید، متخصص ارتودنسی تعیین می‌کند که چند دندان از قوس دندانی خارج شود.
در طول درمان ارتودنسی شلوغ، 2 تا 4 دندان را می‌توان از دهان بیمار کشید، این دندان ها به صورت متقارن جابجا می‌شوند بنابراین اگر دندانی از قوس دندانی بالا سمت راست کشیده شود، دندان در سمت چپ آن از قوس کشیده خواهد شد.

 

درمان نامرتبی شدید دندان ها

مهم ترین دلایل بروز اختلال نامرتبی

در حالت طبیعی به صورت ژنیتیکی یا اکتسابی این اختلال با توجه به عوامل و شرایطی به وجود می‌آیند که برخی از آن‌ها عبارت اند از:

  1. قوس دندان از اندازه کوچکی برخوردار باشد
  2. دندان ها دارای عرض زیادی باشند
  3. پیش آمدن اختلالات تکامل در هنگام رشد
  4. عادت های نامناسب مانند مکیدن دست و جویدن ناخن
  5. تغذیه نامناسب به طوری که از ارزش غذایی پایینی برخوردار باشد این مشکل باعث جلوگیری از رشد فک می‌شوند
  6. وجود دندان‌های اضافی که برخی از افراد مادرزادی تعداد دندان های آن‌ها بیشتر از حد معمول است و دراز مدت این مورد باعث ایجاد اختلال در رشد دندان ها می‌شود
دندان های غایب

سخن پایانی از زبان دکتر داوودیان

هنگامی که بیمار علاوه بر دندان‌های نامنظم و شلوغ، نقص‌های فک نیز دارد، ممکن است این ترکیب حتی در بهبود موقت دندان‌ها یا کامپوزیت و ارتودنسی نامرئی نیز مؤثر نباشد. جدا از موارد فوق، کامپوزیت اجازه حرکت و قرار گرفتن دندان ها را در جای مناسب نمی‌دهد.
بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که این ترکیب ممکن است گزینه مناسبی برای درمان مشکل تراکم نباشد.
پس توجه داشته باشید که درمان کراودینگ از طریق ارتودنسی بهترین روش است که بعد از مراجعه به متخصص ارتودنسی و بررسی و آزمایش های لازم قیمت نهایی بر اساس نوع چینش و تعداد دندان های بیمار، محاسبه شده و به بیمار اعلام می‌شود.