ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان

70 درصد افراد جامعه نیاز به درمان ارتودنسی دندان دارند.” این خبر را یکی از اعضای انجمن ارتودنسی ایران می‌دهد. در بخش دیگر خبر آمده که “…نزدیک به 30 درصد از این جامعه آماری مشکل خاصی ندارند و نیازی هم به درمان ندارند…. اما بیش از 30 درصد مشکل جدی داشته و نیاز شدید به درمان دارند”(منبع معتبر). بیایید ببینیم این مشکلات ارتودنسی یا کدامند و چرا نیاز به درمان جدی دارند و اصلاً تعریف این ارتودنسی دقیقا چیست؟


آنچه در این صفحه می‌خوانید


ارتودنسی دندان و درمان ناهنجاری‌های فکی (تعریف ساده ارتودنسی دندان)

ارتودنسی یا ارتودانتیکس (Orthodontics) یکی از تخصص‌های رشته دندانپزشکی است که به پیشگیری، تشخیص و اصلاح یا درمان ناهنجاری‌های دندانی و فکی می‌پردازد. متخصصان این رشته که با نام متخصص ارتودنسی دندان یا ارتودنتیست شناخته می شوند با موقعیت طبیعی، منظم و هماهنگ دندان ها و فک ها سروکار دارند و قادرند هر نوع موقعیت غیر طبیعی دندان‌ها (در حالت ساده، کج بودن دندان‌ها) و فک‌ها را شناسایی و اصلاح می‌کنند.

به عبارت بسیار بسیار ساده‌تر، ما در این رشته برای صاف و منظم کردن دندان‌های افراد و تراز کردن فک آن‌ها، تلاش می‌کنیم تا در نهایت طرح لبخند افراد را به شکلی هنرمندانه و علمی، زیباتر از آنچه که هست کنیم.

drdavoudian ortodonprice beforeafter min

چه افرادی به درمان‌های ارتودنسی دندان نیاز دارند؟

یک ارتودنتیست کارش رفع نامنظمی‌های دندانی، موقعیت نامناسب دندان‌ها و فکین است. بنابراین هر کسی، هر نوع مشکلی در این خصوص داشته باشد، می‌تواند برای درمان به متخصص ارتودنسی مراجعه کند.

اما لزوماً قرار نیست به خاطر هر مشکلی (در نظم و موقعیت دندان‌ها) حتما درمان را شروع کنیم. زیرا اغلب، مشکلاتِ جزئی را می‌توان بدون اینکه درمان شوند تا آخر عمر به حال خود رها کرد. اما همین مشکلات، اگر جدی باشند، یا برای زیبایی و عملکرد دهان، دندان و صورت مشکل ایجاد کنند، باید حتما درمان شوند.

به طور خلاصه و بدون توضیح بیشتر، هر کسی که مشکلات زیر را داشته باشد می‌تواند برای درمان، اصلاح و خلاصه برطرف کردنشان به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کند:

  • وجود فاصله بین دندان ها (اسپیسینگ)
  • جلو بودن دندان‌های فک بالا نسبت به فک پایین (اوربایت)
  • جلو بودن دندان‌های پایین نسبت به فک بالا (برعکس حالت فوق، آندربایت)
  • ازدحام و شلوغی دندان ها (کراودینگ)
  • وجود فاصله بین دندان‌های جلو (در فک بالا و پایین) حین بسته بودن دهان (اپن بایت)
  • انحراف فک از خط میانی
  • جلوزدگی دندان‌های فک بالا با وجود موقعیت مناسب فک‌ها (اورجت)
  • رویش نامناسب دندان‌ها مخصوصاً دندان نیش
  • قرار گرفتن تعدادی از دندان‌ها در یک فک، پشت دندان های فک دیگر با وجود هماهنگ بودن فک ها (کراس بایت)

اکلوژن دکتر داوودیان

برای برطرف کردن نامنظمی‌های دندانی و فکی باید چه کنیم؟

برای اصلاح این ناهنجاری‌ها، افراد حتماً باید به یک دکتر ارتودنسی دندان مراجعه کنند. این متخصص، دانش بسیار زیادی در زمینه اصلاح موقعیت‌های دندانی و برطرف کردن مشکلات نامبرده دارد. و با کمک تجهیزاتی که در اختیار دارد، در یک دوره زمانی نسبتاً طولانی، از ساده‌ترین مشکل تا جدی و پیچیده‌ترین نامنظمی دندانی و فکی را برطرف می‌کند.

دکتر داودیان در حال مشاوره ارتودنسی

تنها با یک جلسه مشاوره، معاینه و ارزیابی که معمولا رایگان است، ارتودنتیست مشکل، شدت مشکل، مسیر درمان، هزینه و مدت زمان درمان را با جزئیات به بیمار ارائه می‌دهد.


ارتودنسی شامل چه مراحلی می‌شود؟ (0 تا 100 منظم شدن دندان‌ها)

همانطور که گفته شد، همه چیز از یک جلسه مشاوره شروع می‌شود و با مشخص شدن نوع مشکل، مسیر درمان کاملا مشخص خواهد شد. اجازه دهید که فقط به صورت خلاصه مراحل ارتودنسی دندان را ذکر کنیم و برای جزئیات بیشتر به مقاله مراحل ارتودنسی مراجعه کنید تا با جزئیات بیشتر آشنا شوید. البته مشاهده اینفوگرافی زیر هم می‌تواند دید خوبی از مراحل و مسیر درمان به شما نشان دهد:

  1. مشاوره، ارزیابی و معاینه دقیق
  2. انجام پروسه‌های ضروری پیش از شروع درمان
  3. اتصال دستگاه‌های ارتودنسی دندان و تنظیمات اولیه
  4. ویزیت دوره‌ای و منظم برای تنظیم دستگاه‌ها
  5. اتمام دوره درمان و برداشتن دستگاه‌ها
  6. استفاده از ریتینر و نگهدارنده‌ها
اینفوگرافی مراحل ارتودنسی

درمان ارتودانتیکس را از چه زمانی شروع کنیم؟ (زمان طلایی ارتودنسی)

متخصصان بر این باروند که سن 6 تا 8 سالگی بهترین سن برای معاینه و ارزیابی اولیه کودکان است. در این سن، اگر مشکلی وجود داشته باشد توسط متخصص به موقع تشخیص داده شده و برای درمان و اصلاح وضعیت، برنامه‌ریزی می‌شود. اجازه دهید این سن را بهترین سن برای ارتودنسی پیشگیری بنامیم.

تصویری که رده های سنی یک شخص را نشان می دهد و بهتین سن مراجعه به متخصص ارتودنسی را سنین 6 تا 8 سال معرفی می کند

در سن 6 تا 8 سالگی، مجموعه‌ای از دندان‌های شیری و دائمی در دهان وجود دارند و دندان‌های دائمی هنوز کاملا در نیامده‌اند. هر اقدامی که در این سن توسط متخصص ارتودنسی انجام داده شود به منظور پیشگیری است. پیشگیری از بروز یک مشکل و ناهنجاری و یا پیشگیری از بدتر شدن یک وضعیت و ناهنجاری موجود.

تصویری که مراحل مختلف زندگی یک شخص را نشان می دهد و بهترین سن شروع ارتودنسی را 10 تا 14 سال می داند

اما سن طلایی چه دورانی است؟ این سن زمانی است که تمام دندان‌های دائمی (معمولاً به جز دندان عقل) در آمده‌اند. و از آنجا که سن 10 تا 14 سالگی در چنین وضعیتی هستیم، سن طلایی درمان ارتودنسی دندان همین بازه زمانی مذکور است. (منبع)


اگر بهترین سن درمان 10 تا 14 سالگی است پس تکلیف بزرگترها چه می‌شود؟

قبل از اینکه به پاسخ این سوال بپردازیم اجازه بدهید که آمار جالبی را با هم مرور کنیم. در کشوری مثل آمریکا، مطابق آمار و ارقامی که خودشان می‌دهند سالانه 4.5 میلیون نفر ارتودنسی می‌کنند. در این بین، حدود 80 درصدشان بین 6 تا 18 سال سن دارند. 20 درصد دیگر بیشتر از 18 سال دارند.

تصویر یک فرد مسن و پرسش و پاسخی درباره حداکثر سن ارتودنسی.

این آمار تقریبا در همه جای دنیا 80 به 20 است. اما بالا بودن جامعه آماری کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگترها نباید این تصور را ایجاد کند که بزرگترها نمی‌توانند نامنظمی دندان‌های خود را با این روش برطرف کنند و این درمان تنها مخصوص کودکان است.

بزرگترها می‌توانند مادامی که بیشتر دندان‌هایشان سالم و در قوس فکی است ارتودنسی کنند و تنها محدودیت، نداشتن دندان است. پس آن‌هایی که بالاتر از 18، 30، 40 یا حتی 50 سال سن دارند تا زمانی که بیشتر دندان هایشان هنوز هست، می‌توانند همچنان تحت درمان قرار بگیرند با این تفاوت که درمانشان زمان‌برتر است و ممکن است هزینه بیشتری در بر بگیرد.


با شروع درمان، چقدر طول می‌کشد تا دندان‌ها صاف و منظم شوند؟

شاید مقایسه چندان درستی نباشد، اما اجازه دهید ما اینکار را انجام دهیم. بیایید مشکلات، ناهنجاری‌ها و نامرتبی دندان‌ها را مانند اثر انگشت در نظر بگیریم. یعنی هر کسی دندان‌ها و حالت دندان‌هایش منحصر به فرد است. شما هیچ دو نفری را پیدا نمی‌کنید که دقیقاً یک جنس و مدل دندان و یک نوع ناهنجاری و نامنظمی دندانی داشته باشند.

بنابراین هر شخص، مشکل خاص خودش را دارد و نوع درمانش هم منحصر به فرد است. با این اوصاف مدت زمان ارتودنسی و صاف شدن دندان‌هایش با نفر دیگری متفاوت است. به همین دلیل، ما نمی‌توانیم بگوییم مشکل نامرتبی دندان‌های شما از الان مثلا تا 1 سال و 2 روز دیگر، کاملاً و دقیقا برطرف خواهد شد. یا مثلا بگوییم که مدت زمان ارتودنسی دندان شما فلان ماه خواهد بود.

پس چه کار می‌کنیم؟ یک بازه زمانی به بیمار می‌دهیم به این شکل که:

  • برای مشکلات جزئی تا متوسط: 14 تا 18 ماه
  • برای ناهنجاری های متوسط تا شدید با یا بدون کشیدن دندان و … : 24 ماه (منبع)
  • برای مرحله یا فاز اول درمان ارتودنسی: 12 تا 18 ماه
  • برای مرحله دوم: 14 تا 18 ماه

هزینه ارتودنسی دندان چقدر است؟

چون هر کسی مشکلات دندانی منحصر به فرد خودش را دارد، بنابراین نوع درمان و هزینه درمان هم برای هر کس متفاوت است. و ما نمی‌توانیم یک قیمت دقیق عنوان کنیم. بنابراین ما مجبوریم به جای یک قیمت واحد، یک بازه قیمت به مراجعان اعلام کنیم. بر همین اساس هزینه ارتودنسی دندان می‌تواند از 20 تا 100 میلیون تومان متغییر باشد. برای جزئیات بیشتر حتما سری به صفحه تعرفه، هزینه ارتودنسی بزنید.


چرا دوره درمان ارتودنسی دندان یک دوره طولانی اما بسیار شیرین است؟

شاید مدت زمان این درمان زیاد باشد، اما نتایج آن ارزش این زمان طولانی را دارد. تنها زمانی ارزش این درمان، زمان، صبر و حوصله‌ای که صرف کردید را می‌بینید که درمان‌تان تمام شده باشد و با انبوهی از خاطرات، از آن، به عنوان یک نقطه عطف و یک دوره خوب یاد کنید.

برای درک بهتر چیزی که می‌گوییم پیشنهاد می کنیم که این ویدئو را حتما ببینید. ویدئو مربوط به بیماری است که نزدیک 1.5 سال تحت درمان بوده. بیمار از نمای جلو و دندان های فک بالا از ابتدا تا آخر به صورت روزانه عکس گرفته است. در این ویدئو نتایج جالب و امیدوراکننده ای را می بینید.

ویدئوی زیر هم یک بیمار دیگر را نشان می‌دهد که تایم‌لپس دندان‌هایش را با ما به اشترک گذاشته این ویدئو هم بسیار جالب است حتما ببینید.


آشنایی با انواع روش ارتودنسی دندان و کاربرد هر کدام

ارتودنتسیت‌ها برای اصلاح ناهنجاری‌های مختلف از ابزارها و تجهیزات زیادی استفاده می‌کنند. اجازه دهید به این تجهیزات “دستگاه” بگوییم. (چون اغلبِ مردم آن‌ها را با این نام می‌شناشند.)


دستگاه‌های ارتودنسی بر اساس وضعیت ظاهری و یا کاربردشان، معمولاً نام های مختلفی دارند و یا در دسته‌بندی‌های مختلف قرار می‌گیرند.

دسته‌بندی انواع ارتودنسی دندان بر اساس نوع اتصال

به عنوان مثال (بر اساس نوع اتصالشان) ما می‌توانیم آن‌ها را در دو دسته ثابت و متحرک قرار دهیم. دستگاه‌های ثابت، آن‌هایی هستند که توسط متخصص به سطح دندان‌ها متصل می‌شوند و تا آخرین روز درمان به دندان‌ها متصل باقی می‌مانند. به استفاده از این دستگاه‌ها اصطلاحاً ارتودنسی ثابت گفته می‌شود. (مثلا سیستم بریس دندانی که در اصطلاح عامیانه به آن سیم کشی دندان گفته می‌شود نوعی دستگاه ثابت است). قدرت این روش درمان ارتودنسی آنقدر زیاد است که می‌توان انواع ناهنجاری‌های دندانی از خفیف تا شدید را با ارتودنسی ثابت درمان نمود.

مقایسه دو روش ارتودنسی ثابت و متحرک. سمت راست بریس فلزی روی دندان و سمت چپ پلاک شفاف ارتودنسی متحرک

برخلاف دستگاه‌های ثابت، ما دستگاه‌هایی داریم که به صورت سِری تولید شده و به بیمار داده می‌شوند. بیمار این دستگاه‌ها که مانند قالب هستند را روی دندان‌ها قرار می‌دهد، اما زمان مصرف غذا یا مسواک زدن آن‌ها را برمی‌دارد. این‌ها قابل جابجا شدن هستند و چون متحرک‌ند به استفاده از آن ها، “ارتودنسی متحرک” گفته می شود. (مثلا سیستم اینویزیلاین یا پلاک شفاف ارتودانتیکس، که با نام قالب دندان هم شناخته می‌شود نوعی دستگاه متحرک است)


دسته‌بندی بر اساس شکل ظاهری (مرئی یا نامرئی بودن)

بر اساس قابل مشاهده بودن یا نبودن، ما دستگاه‌ها را به دو دسته مرئی و نامرئی تقسیم‌بندی می‌کنیم. شاید بپرسید که “اصلاً ما چرا باید چنین دسته‌بندی و روشی به نام ارتودنسی نامرئی داشته باشیم؟”

دلیل این نام‌گذاری (یا فلسفه شکل‌گیری این دسته‌بندی) آن دسته از بیمارانی هستند که دوست ندارند کسی متوجه شود آن‌ها تحت درمان ارتودنسی دندان هستند. بنابراین، ما متخصصان به این بیماران دستگاه‌هایی پیشنهاد می‌دهیم که حین استفاده، قابل مشاهده نیستند و معمولاً کسی متوجه آن‌ها نمی‌شود، مگر از نزدیک نگاه کند.

تصویر مقایسه ای دو روش ارتودنسی نامرئی و ارتودنسی ثابت مرئی

یک مثال خوب از این روش، استفاده از سیستم ارتودنسی سرامیکی است. در این روش از براکت‌هایی استفاده می‌کنیم که شفاف هستند، سیم و مخلفات بکار رفته در این روش نیز همرنگ دندان هستند. بنابراین استفاده از براکت سرامیکی نوعی ارتودنسی نامرئی در نظر گرفته می‌شود.


سایر سیستم‌های ارتودانتیکس نامرئی دندان عبارتند از

  • سیستم لینگوال (نه به دلیل شفاف بودن، به این خاطر که به جای جلوی دندان‌ها به پشت دندان وصل می‌شوند)
  • سیستم دیمون شفاف (بهترین سیستم ارتودنسی دندان)
  • سیستم پلاک و قالب متحرک

چنانچه قصد شروع درمان های ارتودنسی را دارید می توانید با همکاران ما از طریق شماره های درج شده در صفحه اطلاعات تماس در ارتباط باشسد و یا جهت تعیین نوبت و مشاوره حضوری به صفحه تعیین وقت مراجعه فرمایید.

دیدگاه ها

14 پاسخ به “ارتودنسی دندان چیست؟”

  1. ساینا گفت:

    سلام وقت بخیر من ارتودنسی انجام دادم اما به نتیجه دلخواهم نرسیدم میتونم مجدد اینکارو انجام بدهم؟

    • admin گفت:

      سلام
      بافت ها و ساختارهایی که دندان را در جای خود نگه می دارند، برای عادت به موقعیت جدید نیاز به زمان دارند. با وجودی که دندان ها با گذشت زمان در جای خود ثابت احتمال برگشت ارتودنسی خواهند شد، احتمال برگشت ارتودنسی و جابجایی دندان بعد از ارتودنسی کاملا از بین نمی رود. برای اطلاعات بیشتر شما را به خواندن ارتودنسی مجدد فرا می خوانیم.
      با سپاس
      دکتر مسعود داوودیان
      متخحصص ارتودنسی در تهران

  2. غزل گفت:

    با سلام
    من حدود ۵سال پیش ارتودنسی انجام دادم اما الان دندان نیش بالا سمت راست و همچنین دندان یک بالا سمت چپ مقداری جلو اومده ،البته از ریتینر هم استفاده نکردم میخواستم ببینم الان باید چیکار کنم؟

    • admin گفت:

      سلام
      پایان درمان ارتودنسی پس از چند ماه یا حتی چند سال و به لب آوردن لبخندی زیبا اتفاقی هیجان‌انگیز است که حفظ آن مستلزم استفاده از پلاک نگهدارنده است. فضا نگه دارنده به صورت یک قطعه ثابت و متحرک است، که معمولاً با توجه به شرایط دهان و دندان هر بیمار ساخته می‌شود. فضا نگه دارنده معمولاً از جنس پلاستیک روشن می‌باشد که دارای چند سیم نازک است که به ایجاد راحتی در بیمار کمک می‌کند. زمان استفاده از فضا نگه دارنده در همه بیماران یکسان نیست و به نوع درمان ارتودنسی و سن بیمار بستگی دارد. مراقبت صحیح از فضا نگه دارنده آخرین مرحله در فرآیند موفقیت آمیز درمان ارتودنسی می‌باشد و در صورتی که طبق دستور دکتر مورد استفاده قرار نگیرد فرایند درمان طولانی شده یا با شکست مواجه می‌‌‌شود.
      با سپاس
      دکتر مسعود داوودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  3. رضا برهانی گفت:

    میشه بجای ارتودنسی ، لمینت کرد؟

    • admin گفت:

      با سلام
      لمینت و ارتودنسی ممکن است در بعضی موارد به علت نداشتن اطلاعات کافی باهم اشتباه گرفته شوند. متخصصان معتقدند که هرکدام از این روش ها برای مشکلات خاصی استفاده می شوند. در مواردی بیمار دچار بی نظمی شدید دندانی است قطعامرحله و نظر اولیه اول ارتودنسی است. بنابراین افرادی که دارای چنین مشکلاتی و به دنبال راه حل می گردند مناسب ترین راه کار استفاده از ارتودنسی زیر نظر متخصص برجسته ارتودنسی است. در این روش مینای دندان ها تراشیده می شود که همین امر ممکن است باعث شود دندان ها بیشتر در معرض پوسیدگی قرار گیرند. لمینیت یک روش درمان موقت است و افرادی که لمینت می کنند ممکن است پس از مدتی دچار مشکلات مختلفی مانند پریدگی لمینیت و یا تیره شدن رنگ لمینیت ها بشوند. برای بدست اوردن اطلاعات بیشتر شما را به خواندن مقاله ی ارتودنسی بهتر است یا لمینت فرا می خوانیم.
      با سپاس
      دکتر مسعود داوودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  4. سمانه گفت:

    سلام
    من یکی از دندونام تو لثه ام هستش فک می کنم دندون نیشم باشه کمی هم نا مرتبه ،می خواستم ببینم چیکار باید بکنم ؟

    • admin گفت:

      سلام
      یکی از ناهنجاری های قابل درمان توسط متخصص ارتودنسی درمان دندان های نیش نهفته است.

      دندان های نهفته ممکن است در جایگاه های مختلفی در محیط دهانی بیمار وجود داشته باشند. دو نوع از دندان های نهفته ی رایج ، دندان نیش نهفته و دندان عقل نهفته می باشند. دندان عقل نهفته در بسیاری از افراد شایع می باشد و در صورت نیاز، برای جراحی اقدام کنند. اگر بیمار زمانی مراجعه کند که ریشه دندان نیش کامل شده و یا اگر انحراف دندان نیش از مسیر رویش زیاد باشد معمولا دندان بدون کمک و هدایت ارتودنسی رویش نخواهد یافت و یا به هرحال در محل مناسب قرار نمی گیرد.

  5. elahe گفت:

    سلام دکتر من 40 سالمه امکانش هست تو این سن ارتودنسی انجام‌بدم چندسال تقریبا طول میکشه که مرتب بشه دندونام؟!

    • admin گفت:

      سلام
      زمان شروع درمان بر اساس نوع مشکل و شدت آن متفاوت است .و گاهی زمان شروع درمان یک مشکل یکسان در دو فردبه دلیل تفاوت‌های فردی یکسان نیست. این دلیل مهمی را جهت انجام معاینه اولیه توسط متخصص ارتودنسی آگاه و مسلط به تمام زوایا و جوانب رشد و تکامل ارائه می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر مقاله ی سن ارتودنسی را مطالعه کنید.
      با سپاس
      دکتر مسعود داودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  6. النا گفت:

    سلام وقت بخیر
    دکتر دختر من 10 سالشه دندون های شیری نامرتب دراومده بعضی از جاهاش بنظرتون باید ارتودنسی بشه ؟

    • admin گفت:

      سلام
      نامرتب و کج بودن دندان ها، علاوه بر ایجاد مشکلات دیگر، باعث دشوار شدن جویدن غذا در کودکان می شود، بنابراین ارتودنسی، یکی از رایج ترین درمان ها جهت صاف و مرتب نمودن دندان ها می باشد. علاوه بر این، ارتودنسی باعث بهبود عملکرد فک و سلامت عمومی کودک می شود. جهت دریافت مشاوره دقیق تر عکس های رادیوگرافی خود را به تلگرام سیمادنت ارسال کرده و مقاله زیر را درخصوص ارتودنسی کودکان مطالعه نمایید.
      با سپاس
      دکتر مسعود داودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  7. ملودی نریمان گفت:

    سلام آقای دکتر داوودیان. من ۲۵ سالمه و میخوام ارتوندسی کنم. خیلی جا ها رفتم ولی خوب اسم شما را در مجلات، سایت ها و حتی شبکه های مجازی زیاد دیدم. به تازگی هم چند عکس قبل و بعد در اینستاگرام مطب شما دیدم که توجهم را زیاد به خود جلب کرد. می خواستم زحمت بکشید و به من توضیحاتی در مورد هزینه و طول درمان ارتودنسی بدید. حقیقتش باید قیمت درمان را خودم بپردازم. من ۴ دندان جلویی بالام کجه و فک پایینم هم اندکی به راست انحراف داره که البته خیلی معلوم نیست. اگه راهنمایی کنید ممنون میشم. اینم بگم که به واقع سایت های خوبی دارین و تقریبا میشه گفت هیچ ارتودنتیستی این اندازه مثل شما در زمینه تولید محتوای ارتوندسی زحمت نکشیده. سپااااس

    • admin گفت:

      سلام،
      از حسن نظر شما بسیار ممنونم. در پاسخ به پرسش های شما باید بر این نکته تأکید کنم که بدون ارزیابی دقیق مدارک رادیوگرافی و فتوگرافی صورت و دندانهای شما امکان اظهار نظر و مشاوره مجازی وجود ندارد. شما می توانید این مدارک را برای ما به آدرس ایمیل (info@dr-davoudian.com) ارسال نمائید. به علاوه جهت اطلاع از قیمت ها و ملاحظات مالی مطب ما مطالعه لینک هزینه درمان ارتودنسی توصیه می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *