کش ارتودنسی و انواع آن

2024-07-15

از کش ارتودنسی برای تسریع در حرکت دندان و همچنین اعمال فشار روی دندان در یک جهت خاص استفاده می‌شود تا دندان در موقعیت صحیح خود قرار بگیرد، متخصص ارتودنسی از کش ارتودنسی برای درمان جلوبودن فک بالا و جلوبودن فک پایین نیز استفاده می‌کند.

کش ارتودنسی چیست؟

حتما هنگام مراجعه به کلینیک‌های دندانپزشکی نام الاستیک ارتودنسی به گوشتان خورده است. منظور از آن همان کش ارتودنسی است که وظیفه آن ارتباط میان فک پایین و بالاست و با قرار گرفتن در آن‌ها باعث می‌شود طول درمان ارتودنسی کوتاه‌تر و آسان‌تر شود که در ارتودنسی کوتاه مدت نیز ار آن‌ها استفاده می‌شود. این کش‌ها گاها میان دندان‌های جلو عقب نیز قرار می‌گیرند.

زمانی که بیمار دارای مشکلات خفیف تری مانند؛ اوربایت، کراس بایت، اپن بایت و اندربایت باشد برای درمان سریع‌تر و آسان تنها استفاده از براکت ارتودنسی کافی نیست و باید از کش بین دندانی کمک گرفت.

کش‌ها در رنگ ها و مدل های مختلفی تولید شده اند تا علاوه بر کمک به روند درمان و تسریع آن به ظاهر و زیبایی دندان‌های بیمار نیز کمک می‌کنند، در ادامه کاربرد مدل‌های مختلف آن را شرح می‌دهیم و به این سوال پر تکرار که کش ارتودنسی چه رنگی بخریم پاسخ می‌دهیم.

کش ارتودنسی چیست

چه زمانی از کش ارتودنسی باید استفاده شود؟

برای حفظ سلامت دهان و دندان بهتر است روزی 3 تا 4 بار نسبت به تعویض اقدام کنید، زمان خوردن مواد غذایی از جمله زمان‌هایی است که بیمار باید کش‌های ارتودنسی را از دهان خارج کند. شخص تحت درمان ارتودنسی ثابت باید از کش در زمان خواب نیز استفاده کند. باقی ماندن آن در زمان زیاد باعث می‌شود که کش‌ها قابلیت کشسانی خود را از دست بدهند.

بیشتر بخوانید: چسب ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد

انواع کش ارتودنسی

به طور کلی کش‌های استفاده شده در دوران ارتودنسی به 2 دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند که هر کدام از آن‌ها دارای کاربردهای متنوع بوده و مزایای خاص خودشان را دارند. که عبارت‌اند از:

  1. اورینگ
  2. رابربند

البته به این مورد باید توجه کنید که علاوه بر مدل‌های خاص کش‌های ارتودنسی در رنگ‌های مختلفی هم تولید می‌شود که در زیر رنگ آن‌ها را نیز قرار می‌دهیم.

  1. مشکی
  2. رنگی
  3. بی رنگ
  4. خاکستری
  5. زرد
  6. سفید
  7. کش ارتودنسی طلایی
  8. طوسی
  9. و…

در ادامه هر دوی آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا دقیق‌تر متوجه کاربرد آن‌ها شویم.

انواع کش ارتودنسی

کش ارتودنسی O – Ring

این نوع در دور هر براکت قرار می‌گیرد و از آن برای نگه داشتن سیم در شیار براکت استفاده می‌شود. کش اورینگ در رنگ‌های مختلف و برای حفظ سیم ارتودنسی داخل براکت‌ها استفاده می گردد.

چگونه التهاب پس از کشیدن دندان عقل را کاهش دهیم

کش ارتودنسی رابربند

تا حدی بزرگتر از O-Ring است، دارای تنوع رنگ است و از آن برای وارد کردن فشار به فک استفاده می‌شود تا بایت اصلاح شود .روش های مختلفی برای رابربند وجود دارد که پرکاربردترین آن‌ها قوس داخلی از بالا به پایین است.

انواع از نظر نوع اتصال

علاوه بر دو مدل اورنیگ و رابربند کش‌ها از نظر اتصال نیز به مدل های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که آن‌ها را در ادامه این مطلب قرار دادیم.

کش ارتودنسی مثلثی

از این نوع کش برای جابه‌جایی دندان‌ها بالا به سمت عقب و جلو کشیدن دندان‌های پایینی به سمت جلو استفاده می‌شود. در این حالت کش از قلاب دندان نیش بالایی به قلاب دندان آسیای پایین و قلاب دندان نیش پایین وصل می‌شود و شکلی مثلثی به وجود می‌آورد.

کش ارتودنسی جعبه ای

این نوع کش برای روی هم قرار گرفتن دندان‌ها استفاده می‌شود. در این حالت کش به قلاب دو دندان در ردیف بالا و در ردیف پایین وصل می‌شود.

کش ارتودنسی کلاس 1

این نوع کش سبب کاهش فاصله بین دندان‌ها می‌شود. در این حالت کش از قلاب دندان آسیای بالا به سمت قلاب دندان نیش بالا کشیده می‌شود.

کش ارتودنسی کلاس 2

 از این نوع برای عقب کشیدن دندان‌های بالایی و جلو کشیدن دندان‌های ردیف پایین استفاده می‌شود. برای برطرف کردن مشکل کش ارتودنسی از قلاب دندان نیش بالایی به قلاب دندان آسیایی پایین وصل می‌شود.

کش کلاس 3

این نوع کش باعث می‌شود که دندان‌های بالایی به سمت جلو و دندان‌های پایین به سمت عقب با سرعت بیشتری حرکت کند. در این حالت کش، از قلاب دندان نیش پایین به دندان آسیای بالا متصل می‌شود.

مشکلات

زمانی که بیمار از بریس دندان به همراه کش استفاده می‌کند دارای محدودیت‌هایی در خوردن مواد غذایی جامد است برای رفع مشکل فرد باید برای غذا خوردن آن را بردارد و بعد از آن مجددا نصب کند.

مشکلات استفاده از کش ارتودنسی

اگر پس از ارتودنسی و قرار گرفتن کش ارتودنسی در روال درمانی دچار زخم در دهان خود شدید امری طبیعی است. البته باید این مورد را هم در نظربگیرید که در صورتی که از کش به صورت مداوم استفاده شود می‌تواند بر روی سرعت کار و درمان ارتودنسی تاثیرگذار باشد.

چرا در مواردی طول مدت درمان ارتودنسی طولانی می شود؟

نکات استفاده

  • استفاده از کش دندان باعث درد گرفتن دندان‌ها و فک می‌شود. اما این درد پس از چند روز از بین می‌رود.
  • باز و بسته کردن کش دندان به جهت استراحت و بستن مجدد آن، درد به همراه خواهد داشت.
  • استفاده مداوم از آن در طول درمان ارتودنسی موثر است.
  • کش ارتودنسی به صورت مداوم به جز صرف غذای اصلی استفاده شود.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان در حین ارتودنسی و تعویض کش‌ ارتودنسی بعد از هر اقدام
  • خاصیت ارتجاعی بعد از گذر زمان از بین می رود و باید 4 بار در روز کش ارتودنسی را تعویض کرد.
  • در صورت پاره شدن یا شل شدن کش ارتودنسی بایستی آن را تعویض کرد.
  • داشتن یک بسته کش ارتودنسی اضافی در هر مکان اجباری است.

عوامل موثر در شناسایی کش ارتودنسی 

برای شناسایی کش ارتودنسی عوامل زیر تاثیرگذار است :

  1. قطر
    عرض کش بیانگر قطر آن است. از کش ارتودنسی برای اتصال بین دندان‌هایی که فاصله کوتاهی دارد استفاده می‌شود . برای فاصله‌های بیشتر و دندان‌های دور از هم از کش ارتودنسی با قطر بیشتر استفاده می‌شود.
  2. قدرت
    قدرت آن موجب جابه‌جایی دندان می‌شود و برای وارد کردن نیروهای محکم‌تر باید سیم‌های محکم‌تر استفاده شود.
  3. نام
    شناسایی نوع، به وسیله نام آن انجام می‌شود.شرکت‌های سازنده کش ارتودنسی برای محصولات خود نامی را بر اساس ضوابط خود انتخاب می‌کنند.

کش‌های ارتودنسی در ظاهر شبیه به هم هستند، اما کارایی آنها با هم متفاوت است. نوع و کیفیت کش ارتودنسی در  هزینه ارتودنسی تاثیرگذار است. استفاده نادرست از کش ارتودنسی درمان بیمار را تغییر خواهد داد و بیمار فقط باید کش‌های ارتودنسی را از ارتودنتیست خود دریافت نماید.

مزایای استفاده از کش ارتودنسی

مزایای کش‌های ارتودنسی

  • غیر قابل توجه بودن کش‌های ارتودنسی نسبت به سایر تجهیزات مورد استفاده در دندانپزشکی
  • انعطاف پذیر بودن
  • راحتی در تعویض و برداشتن کش‌های ارتودنسی
  • کارا بودن برای اصلاح انواع مشکلات و ناهنجاری‌های فک و دندان
  • ارزان بودن کش‌های ارتودنسی نسبت به سایر ابزارها

نتیجه‌گیری

در این مطلب در رابطه با کش ارتودنسی، انواع آن و مزیت‌های استفاده از آن را مورد بررسی قرار دادیم و امیدواریم برایتان مفید واقع شده باشد، اگر سوالی داشتید در زیر همین مطلب بپرسید حتما جواب خواهیم داد.

دیدگاه ها

17 پاسخ به “کش ارتودنسی”

  1. فاطمه گفت:

    بسیار عالی ممنون از توضیحاتتون

  2. نصیری گفت:

    سلااام بسیار عالی

  3. مراد گفت:

    کش ارتودنسی یکی از بهترین محصولاتی بود که تا حالا استفاده کردم ممنونم

  4. مسلم کریمی گفت:

    درودجناب دکترمن ناهنجاری فک ودندان داشتم فک پایینم هم جلوبودوهم کج بودالان بیش ازیک ماهه که جراحی انجام دادم فکم عقب رفته اماکجیش برطرف نشده ودندانهام روی هم جفت نمیشن ردیف بالا وپایین ازهم فصله دارن طرف چپ صورتم فاصله دندانهای بالا وپایینم کمتره فکم پایینم به طرف چپ کجه متخصص اورتودنسی برام کش گذاشتن به نظرشماباکش این مشکلم برطرف میشه یابایددوباره جراحی انجام بدم من شهرستان زندگی میکنم درتهران جراحی انجام دادم فعلا برام مقدورنیست به دکترجراحم مراجعه کنم ممنون میشم اگرمنوراهنمایی کنید

  5. فاطمی گفت:

    سلام دکتر ببخشید کش ارتودنسی رو از کجا بخرم داروخونه ها دارن یا باید از متخصصین بگیرم

    • admin گفت:

      سلام
      شما می توانید کش ارتودنسی را از داروخانه های موجود در سطح شهر نیز تهیه نمایید.
      با سپاس

  6. آبتین خان گفت:

    خسته نباشید من یه سوال راجب رنگ هاش داشتم کشی ارتودنسی مشکی بهتره یا بنفش کلا به نظر شما کش ارتودنسی چه رنگی بخرم تا خوب باشه و زیاد ذمخت نباشه

  7. سجاد 2000 گفت:

    سلام بر شما ای بهترین متخصص ارتودنسی ایران و صد البته خوش اخلاق ترین حاجی من ارتودنسی کردم فقط راجب تعویض کش ارتودنسی اطلاع ندارم و چون از تهران اومدیم تبریز الان اینجا برم تعویض میکنن یا باید بیام تهران

  8. یگانه گفت:

    سلام من برای گذاشتن کش مثلثی باید روی دندان بالایی نیش و دو تا دندان پایینی گذاشت ؟

    • سلام
      کش مثلثی طرفین به شیوه های مختلفی میباشد بستگی دارد به شکل مثلثی یا خطی باشد و کدوم دندانها درگیر شوند.
      باسپاس
      دکترداوودیان
      متخصص ارتودنسی در تهران

  9. مینا گفت:

    با سلام
    من راهم به مرکز استانی که هستم دوره
    آیا روشی هست که فقط یه جلسه مراجعه کنم برای نصب براکت و سیم گذاری
    و نیاز به مراجعه های بعدی نباشه
    خیلی ممنون از جواب شما🙏

    • drdavoudian_orthodontist گفت:

      سلام دوست عزیز بله
      ما تاکنون بیماران متعددی برای ارتودنسی از شهرهای مختلف ایران داشتیم. در نتیجه با توجه به اینکه تردد و مراجعات پی در پی برای این عزیزان سخت خواهد بود می‌توان تا حد امکان با آن ها همکاری نموده و تا جایی که مقدور است تعداد مراجعات را کاهش داد؛ برای معاینه و هماهنگی های بیشتر بهتر است به صورت حضوری مراجعه فرمایید.

  10. عزیزخانی گفت:

    سلام من چند ماه که ارتودنسی کردم و پزشکم گفته که باید از کش استفاده کنم و چند روزه که احساس میکنم دندان نیش پایینم به سمت کجی انحراف داره پیدا می کنه می خواستم بدونم طبیعیه؟

    • drdavoudian_orthodontist گفت:

      سلام بهتر است با متخصص ارتودنسی خود در این زمینه مشورت کنید؛ گاهی اوقات به دلیل محاسبات نه چندان دقیق متخصص ارتودنسی و یا همکاری نامناسب بیمار، دندان‎‌ها در خلاف جهت مورد هدف درمان حرکت می‌کنند. بنابراین به معاینه دقیقتری نیاز است.

  11. Sh گفت:

    سلام خسته نباشید. آیا بلعیدن کش ارتودنسی خطرناکه؟؟

    • drdavoudian_orthodontist گفت:

      سلام دوست عزیز
      به طور کلی اگر فقط در حد یک یا دو کش باشد مشکلی به وجود نمی‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *